Jakthunden Vega driter i rypa

RYPA FÅR VENTE: Den seks måneder gamle pointeren Vega lar rypa være i fred, og gjør heller sitt fornødne. Om noen måneder skal hun være med matfar på jakt.

RYPA FÅR VENTE: Den seks måneder gamle pointeren Vega lar rypa være i fred, og gjør heller sitt fornødne. Om noen måneder skal hun være med matfar på jakt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Pointeren Vega er litt av en jakthund.

DEL

(Finnmarken) Det er matfar Ståle Utsi Pettersen som har fanget dette øyeblikket på Giillas på Ifjordfjellet i Tana kommune og sendt det til Finnmarken for å dele det med avisas lesere.

Kun få meter unna den kommende jakthunden Vega (6 måneder), står ei rype og ser på at den firbente gjør fra seg i snøen. Med andre ord skiter hunden i rypejakta – foreløpig.

Har du tatt et morsomt bilde? Send det til Finnmarken på e-post finnmarken@finnmarken.no eller som MMS med kodeord dfbilde til 2097.

Har stor tro på jaktinstinktet

Den manglende interessen for rypa bekymrer ikke tanaværingen Utsi Pettersen.

– Nei, jeg er ikke engstelig i det hele tatt. Jaktinstinktet kommer etter hvert, det. Hun er jo bare seks måneder, sier han.

Rypa gjør seg nå klar til hekking, og rypa på bildet er tydeligvis på utkikk etter ei rypehøne å gjøre kur til. Ifølge Ståle var ikke rypa skvetten i det hele tatt, og tålte fint at både han og Vega kom nært innpå.

Får bli med på jakt uansett

Bildet ble tatt sist fredag, da Ståle var på vei ned fra Ifjordfjellet sammen med sønnen Simen Utsi Pettersen og samboer Liv Berg.

- Sønnen min er blitt en ivrig fotograf, så vi skulle stoppe på vei ned fra fjellet fordi det bruker å være et svanepar der som han ville ta bilde av. Vi slakket ned på farten og så etter svanene da jeg fikk øye på ei rype veikanten i stedet, skildrer Ståle.

Pointeren Vega snuste litt rundt i området, og enset ikke rypa.

– Siden hun er bare seks måneder gammel må hun læres opp til å ta ut jaktinstinktet. Vi hadde henne løs i området for å terge opp interessen for rypa, men hun brydde seg ikke om rypa i det hele tatt, forteller matfar.

Han forklarer at jaktinstinktet nok kommer etter hvert, når Vega får opplæring av både han selv og hans tre år gamle pointer Milli.

– Til høsten tar jeg begge hundene med meg på rypejakt. Da skal Vega gå i band bak Milli og følge med på det hun gjør og lære av henne, forteller Ståle, som sammen med samboeren og sønnen er en ivrig jeger. Sistnevnte skal da jakte med egen hagle, under opplæring.

– Jeg er litt usikker på om Vega er klar til da, men hun skal i alle fall få være med og lære, sier tanaværingen.

Artikkeltags