Jakter på byens vott

HVOR ER DEN?: Turid Strand Bedi og Renate Martinussen på Vadsø museum har mange ulike votter foran seg, men Vadsøvotten mangler.

HVOR ER DEN?: Turid Strand Bedi og Renate Martinussen på Vadsø museum har mange ulike votter foran seg, men Vadsøvotten mangler. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Selbu har det, Sør- Varanger har det, men hvor er Vadsøvotten?

DEL

(Finnmarken) Akkurat det vil Vadsø museum ha svar på.

– Vi lurer på om det er noe som heter Vadsøvotten Vi er også ute etter gamle mønstre til genser, sier Turid Strand Bedi, administrerende konsulent på Vadsø museum og Renate Martinussen, formidler på Vadsø museum.

De ønsker gjerne mønstre som er eldre enn 80-tallet.

Få den tilbake

Museet har snakket med blant annet husflidslaget, men de har ikke hørt om at det finnes mønstre som er eget for byen.

– Alle steder har jo en vott. Alle med respekt for seg selv har en vott, hvorfor har ikke vi, spør Strand Bedi med glimt i øyet.

Damene viser til Sør-Varanger som har flere samiske votter og mønstrer.

– Vi ønsker å vitalisere den, få den opp og fram, sier hun om Vadsøvotten.

– Og at votten blir strikket igjen. Strikking er også i en oppsving, forklarer Martinussen.

Vadsøværinger blir oppfordret til å se i gamle album. Det kan være at man plutselig legger merke til en ullgenser med spesielt mønster på. Det kan vise seg å være et unikt mønster som hadde sin opprinnelse i Vadsø. En vadsøværing kan også sitte på et bilde av et slikt mønster uten å være klar over det.

Konkurranse

Vadsø museum arrangerer strikkekafeer, og det var på en av strikkekafeene før jul at spørsmål om Vadsøvotten dukket opp. Og da var de ingen av de oppmøtte som hadde vært borti en slik vott.

Har du tips om Vadsøvotten eller mønster, kan museet kontaktes. Damene setter frist til 1. mai. Har de ikke fått opplysninger om at det finnes en Vadsøvott, vil de da lage en konkurranse.

– Vi vil utlyse en konkurranse der man skal lage en vott. Har vi ikke historie, så får vi skape historie, forteller de.

De håper at man da får til en Vadsøvott basert på gamle mønstrer.

Artikkeltags