– Ingen kobling mellom spill-vold og ekte vold

DISTRAKSJON: Fokus på vold i spill kan distrahere fra mer alvorlige bekymringer, ifølge forsker. Bildet er fra Call of Duty: Adwanced Warfare.

DISTRAKSJON: Fokus på vold i spill kan distrahere fra mer alvorlige bekymringer, ifølge forsker. Bildet er fra Call of Duty: Adwanced Warfare.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På tide å legge myten død, hevder amerikansk forsker.

DEL

(Finnmarken) [Teknofil.no] Blir du påvirket av å spille voldelige spill og se voldsfilmer? Svaret er nei, skal vi tro forsker Christopher Ferguson ved Stetson University. Han har sett nærmere på koblingen mellom vold i media og drapsstatistikken i USA så langt tilbake som til 1920-tallet, ifølge en pressemelding.

I sin nylig publiserte studie i Journal of Communication, konkluderer Ferguson med at det ikke finnes noen direkte sammenheng.

På midten av 1900-tallet var det riktignok tegn til en liten korrelasjon mellom voldsbruk i populære filmer og i virkeligheten. Denne tendensen snudde imidlertid helt på 1990-tallet, hvor antall drap gikk ned, til tross for at vold i filmer ble mer grafisk. Også før 1940-tallet var det en klart svakere kobling mellom voldelige filmer og drap i den virkelige verden. Det går med andre ord litt i bølger, og kan ifølge Ferguson ikke knyttes direkte opp mot hverandre.

Svenske forskere slår alarm:
- Spillere ser spillelementer i det virkelige liv

Stemmer ikke med virkeligheten

Ferguson har gjennomgått flere tidligere studier, deriblant labforsøk som gikk på aggresjon som en reaksjon på voldelige filmer eller spill. Der har andre forskere sett en viss sammenheng, noe som har vært med på å skape myten om at vold i media kan påvirke folk til å bli voldelige. Ferguson hevder derimot at dette stemmer dårlig med de faktiske forhold, og at ingen egentlig har undersøkt om vold i spill og filmer har noen negativ innvirkning på samfunnet.

– Samfunnet har begrensede ressurser og oppmerksomhet å vie til å redusere kriminalitet. Det er en risiko å identifisere feil problem, som vold i media, ved at det distraherer oss vekk fra mer alvorlige bekymringer, slik som fattigdom, utdanning, ulike yrkesmuligheter og mental helse, sier Ferguson.

– Denne forskningen kan hjelpe samfunnet med å fokusere på det som virkelig gjelder, istedenfor å vie unødvendige ressurser til å jakte etter moralske agendaer som har liten praktisk verdi, avslutter han.

Hele studien finner du på Wiley.com.

Krever straffetiltak:
Røde Kors vil straffe spillere som begår krigsforbrytelser

(Kilder: pressemelding via Slashdot, Wiley.com)

Artikkeltags