Endelig vant Odd (68) kulturprisen i Berlevåg

PRISVINNER: Odd Frantzen (68) mottar kulturprisen fra varaordfører Unn Berit Guttormsen. Alle foto: Leif Bjarne Hammer

PRISVINNER: Odd Frantzen (68) mottar kulturprisen fra varaordfører Unn Berit Guttormsen. Alle foto: Leif Bjarne Hammer Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Det var på tide, sier han.

DEL

(Finnmarken) Siden 60-tallet har Odd Frantzen (68) jobbet med sang og kulturlivet i fiskeværet. Først i år fikk han tildelt kommunens kulturpris.

Sommer i Berlevåg ble tirsdag offisielt åpnet. Over 200 tok turen til Samfunnshuset for å drikke kaffe, spise kaker og handle inn fra de diverse bodene som var der.

Kommunens kulturpris ble også delt ut, av varaordfører Unn Berit Guttormsen. Etter at ungdommens egen kulturpris unnvek i fjor, ble den i år delt ut til to stykker.

Velfortjent pris

Ungdomsprisen ble utdelt til Johanne Johnsen og Ane Sehl Svendsen som dessverre var bortreist. Dan Svendsen, Anes far, og Grethe Arntzen, Johannes bestemor, mottok derfor prisen på vegne av dem.

Voksenprisen gikk til Odd Frantzen.

Han har i godt over femti år deltatt i sang- og musikklivet i Berlevåg.

Mest kjent er han nok som dirigent for Berlevåg mannssangforening. Han har tidligere dirigert flere kor og korps.

– En personlig interesse for sang og musikk, det har jeg hatt siden jeg var liten gutt, sier Frantzen

Etter kommunen begynte med en årlig kulturpris, er det mange som har undret seg over at Frantzen ikke har fått den. I år ble det ordning på det. Til stormende jubel — hvor de 200 menneskene i salen reiste seg —mottok Odd Frantzen endelig prisen.

– Det var på tide, sier Frantzen og innrømmer at han har selv lurt på når han ville motta den.

Tar ikke pengene selv

Odd Frantzen skal ikke beholde pengene selv. De ga han rett tilbake til varaordfører Guttormsen, og ba henne sette det inn i Johnsen-minnefondet.

Pengene fra dette fondet, som Frantzen har vært med og opprette, skal mest antakelig gå til en bauta, til minne om Johnsen-familien.

– Av far og to sønner; Olav, Bjørnulf og Viggo Johnsen. Det er dem som har fått i gang alt av organisert sang og musikk i Berlevåg. Så vi trenger noe til å minnes dem, forteller Frantzen

Utover tirsddagen ble det danseunderholdning på samfunnshuset. Arktiske hofter danset først, og så deres instruktør Linda C. Fredriksen. Publikum ble veldig begeistret og trampet i takt.

Kulturprisvinner Frantzen tror dans kanskje har vært det vanskeligste i hans karriere.

– Det må jo være det at plutselig en dag kunne jeg ikke danse like godt som før, i og med at jeg mistet bena, sier Frantzen og ler med godt mot.

Kjørte 180 mil

Trønderne Birgith (67) og Terje Berg (62) kjørte hele veien fra Trondheim oh opp til fiskeværet for å få med seg Berlevågdagene.

– Vi har kjørt 180 mil opp fra Trondheim og skal ta hurtigruta ned igjen. Så vi får i både pose og sekk, sier Terje.

De bor hos sin gamle venn Gunnvald Bastholm, men det er ikke første gang de har vært i Berlevåg. Sist gang var for åtte år siden, og det var en enda kaldere sommer enn i år.

– Været er så som så, bedre denne gangen enn forrige gan. Temperaturen har steget, sier Birgith.

Terje og Birgith ser fram til de kommende dagene med underholdning, og de håper på å:

– Spise fisk hele uka mens vi er her, sier Terje, men har han tenkt å dra ut og fiske selv?

– Nei det skal vi ikke, men vi skal lage fiskekaker, forteller han.

Åpner to utstillinger

På Lokomotivstallen hos museet åpnet kunstner Hilde Skancke Pedersen (61) sine to nye utstillinger tirsdag. Den ene heter Skancke x2 og viser fotografiene til bestefaren, og bilder som Pedersen selv har laget med bestefarens fotografi som inspirasjon.

Den andre utstillingen består av hennes egne bilder.

Randi Olstad (59) og venninna Inger Tjikkom (57) tok turen helt fra Karasjok for å se Pedersens to utstillinger.

– Hun har hatt mye spennende kunst—og vi har sett det meste av den, forteller Olstad.

– Han var en veldig ivrig amatørfotograf, forteller Pedersen.

Hun mener bestefaren hennes viste en god forståelse av motiv og plassering. Selv jobber hun med alt fra billedkunst til teater. Tidligere har hun, blant annet, utsmykket Sametinget i Karasjok.

Artikkeltags