Terningkast 6: En triumf!

MEKTIG: Lilly Jørstad gjorde suksess med Arkhangelsk State Chamber Orchestra.

MEKTIG: Lilly Jørstad gjorde suksess med Arkhangelsk State Chamber Orchestra. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lilly Jørstad og Arkhangelsk State Chamber Orchestra imponerte i Tromsø tirsdag kveld.

DEL

Jeg finner ikke noen vesentlige negative ting å sette fingeren på under denne konserten. Archangels State Chamber Orchestra ga den fullsatte kirken en strålende musikalsk aften. Og med to av landsdelens unge musikalske stjerner, Lilly Jørstad med sine operarier, og Miriam Helms Åliens strålende tolkning av Mozarts fiolinkonsert nr. 5 A-dur, ble det en musikkopplevelse få vil glemme. I meg vil den sitte i lang, lang tid.

Orkesteret, forsterket med fire norske blåsere under Mozarts to stykker, er et orkester med mange unge musikere. Men du verden for et samspill de presterte. Særlig under Mozarts Sinfoni 29, A-dur, ble samspillet demonstert til det nesten fullkomne. Jeg har blant annet sjelden hørt så fullendt spill på en kontrabass i orkestersammenheng. Kontrabassen og celloene svarte nydelig på fiolinens "anrop"- slik at for meg ble det en nydelige musikalsk samtale.

Konserten startet med Symfoni i C-dur av Antonio Vivaldi, ikke av den mest spilte av hans verker, men spennende likevel. Stor spenning var det knyttet til Lilly Jørstads tolkning av de to ariene, den siste fra oriatoriet Juditha triumphans. Hun viste at hun også mestret dette for meg ukjente verket.

I sin nydelige gallakjole tok hun publikum med storm. Mange hadde nok funnet veien til kirka nettopp for å høre henne. De ble ikke skuffet, ikke minst etter at hun også viste at hun behersket verker av en av operaverdens mest kjente skapere, Rossini. Hans fortelling om regattaen på Venezias vannveier, er små perler formidlet på en utmerket måte av Lilly Jørstad. Det vil ikke gå lang tid før vi får oppleve henne på større verdensscener når hun har fullført sin masterutdanning, tipper jeg

Alta-jenta Miriam Helms Ålien har besøkt Nordlysfestivalen en gang tidligere, i 2009, da sammen med Arve Tellefsen. Nå sto hun alene med sin fiolin og et utrolig dyktig kammerorkester. Det ble for meg en musikkopplevelse av de sjeldne. Hun har en sceneopptreden som trollbinder, og en musikalsk dyktighet vi veldig sjelden hører fra så unge utøvere.

At hun i fjor ble kåret til årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap, er ikke overraskene. Samspillet med orkesteret gjorde fiolinkonserten til en av de største musikalske opplevelsen jeg har hatt på lang, lang tid, og som bidrar sterkt til at jeg triller terningen på topp. Under framføringen kunne man nesten føre den berømte knappenåla falle- så bergtatt var publikum.

At musikkverden vil åpne seg for henne er jeg ikke et øyeblikk i tvil om.

Et kammerorkester forsterket i to nummer i Mozarts to komposisjoner, med en meget dyktig dirigent uten de store faktene, og to av landsdelens absolutt beste unge solister, gjorde kvelden til en konsertopplevelse av de helt store.

Dette var en ny triumf for samarbeidet som er utviklet- og i full utvikling - mellom Nordlysfestivalen og våre musikalske naboer i øst. La oss få enda mer av det.

Artikkeltags