Gå til sidens hovedinnhold

Dikterlegenden fra Kiby

Artikkelen er over 10 år gammel

«Kiby har fostret så mang en bra mann som på sjøen har funnet sin føde?».

(Finnmarken)

Slik lyder starten på en sang som omhandler bygda. Dikterhøvdingen Julius Berg Baumann prøvde også fikseryrket, men hans potensial lå på helt andre områder.

Han vokste opp i Kiby, og han ble definitivt en fantastisk bra mann.

Det er imidlertid delte oppfatninger om fødselsdatoen til dikteren. I noen publikasjoner står det første juledag 1869, i andre selveste julaften 1870 og i ytterligere andre leser vi første juledag 1870.

Men denne store dikteren som skulle komme til å sette sitt preg på sitt nye hjemland, USA, ble i alle fall født i julen, og navnet Julius er derfor ikke tilfeldig valgt.

Ytterst i bygda

Julius ble født samme året som foreldrene kom til Finnmark og den lille bygda Kiby. Her vokste han opp i et lite bolighus lengst øst i bygda.

For gutter som vokste opp på denne tiden, var skole- og yrkesalternativene få. Mange fikk begrenset folkeskole før de ble sysselsatt i fisket og i en viss utstrekning på småbruk i bygdene.

Dette ble tilfellet også for Julius. Ikke minst fordi faren døde tidlig, noe som førte til at Julius måtte jobbe som en voksen kar.

Stipend

Han fikk altså prøve både fiskeryrket og en fase som handelsbetjent og lærer. At han ble knyttet til handel og læreryrket, hadde sammenhengen med at gutten var skoleflink, noe som ble lagt merke til. Dermed ble han tildelt et stipend som førte til at han fikk begynne på amtsskolen.

Det var slett ikke vanlig for unge menn fra bygdene på denne tiden, og spesielt ikke for folk uten en viss økonomisk evne.

Emigrerte

Men i hjertet til denne flotte, unge mannen, var det en betydelig dikterspire. En spire som trengte seg på og som tidlig kom til utløp. Dikt som omhandlet hverdagen i nærområdet, det knallharde fiskeryrket, stormfullt vær og båter, ble på mange måter naturlig for gutten. Mange av disse diktene vakte oppsikt.

Midten av 1800-tallet var en tid med både slit, strev og til en viss grad nød i Norge. Dette påvirket også unggutten, og bare 21 år gammel tok han beslutningen om å emigrere til USA. Utvilsomt ingen enkel beslutning for en ung mann som hadde en overveldende kjærlighet til sin mor.

Han etablerte seg i Minnesota, og her ble han en markant skikkelse. Blant annet utga han to diktsamlinger med motiver både fra Finnmark og fra amerikanske miljøer.

Allerede tidlig på 1890-tallet giftet han seg med Marie Josefine Potterud. Paret fikk to barn, og etterkommerne er bosatt på en rekke steder i USA.

Opp gjennom årene ble det en rekke diktsamlinger og artikler.

Hjemlengsel

Men Julius lengtet alltid hjem til Kiby, til moren og til det lille huset i Kiby. Diktet «Mors jul» er så absolutt et resultat av denne lengselen.

Diktet er vakkert, det sier uendelig mye om lengsel og kjærlighet og det er ekte i alle ledd.

Julius Berg Baumann døde i 1923, bare 53 år gammel og i USA ble dødsfallet viet stor oppmerksomhet.