Det gode liv i Kjøllefjord

PRIVAT: Journalist Brita Garden hang seg på da Linda Persen hentet sin yngste i barnehagen på spark.

PRIVAT: Journalist Brita Garden hang seg på da Linda Persen hentet sin yngste i barnehagen på spark. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

NRK-programmet Puls skal vise fram Linda Persen og de andre i Lebesby sine gode liv i nord på TV-skjermen.

DEL

(Finnmarken) Onsdag og torsdag i forrige uke var reporter Brita Garden og fotograf Ole Jørgen Kolstadbråten på plass i Kjøllefjord for å lage en reportasje til neste episode av programmet Puls som sendes førstkommende mandag.

Klasseskiller

Finnmark topper ofte negative statistikker, og har ikke ord på seg for å være det beste fylket i landet å bo i.

– Vi skal ha ei sending som tar for seg klasseskillene som finnes, alt ettersom hvilken livsstil man har og hvor man bor. Finnmark kommer dårlig ut i statistikker og forskning når det gjelder levekår og helse, og derfor ville vi lage en reportasje derfra. At det ble akkurat Kjøllefjord er litt tilfeldig, forklarer Garden.

Etter to dagers filming, blir minst ett innslag på fire minutter sendt på TV. Linda Persen og kommuneoverlege Tom Viken er noen av de som blir intervjuet om sine gode liv i Lebesby.

Nordnorsk vinter

Linda Persen sto for en tid tilbake fram på TV og snakket om sine økonomiske problemer.

– De i NRK hadde sett meg på TV2, hvor jeg snakket høyt om å gå konkurs, ha ei gjeldsordning og gå på en smell, og så tok de kontakt med meg, forteller Persen.

Hun hadde TV-teamet på slep på jobb, når hun hentet minstemann i barnehagen, hjemme i huset og ute på skikarusell.

– Det var skikkelig skitvær da NRK var her, og de synes det var artig at ungene ikke klagde over å være ute i uværet, forteller Persen.

Fredag hadde hun sin siste dag på jobb i Lebesby kommune, og går nå over til å være frilanser hvor hun reiser rundt for å holde foredrag om det gode liv.

Fristet til å flytte

Reporter Garden legger ikke skjul på at hun ble grepet av det nord-norske livet.

– Folk var veldig hyggelige mot oss, og vi fikk prøvd kolonnekjøring for første gang. Jeg har aner i Kvænangen, og det slo meg at jeg burde flytte nordover – helt til den kolonnekjøringa og alt uværet kom, ler Garden.

Ifølge henne er Persen en god representant for fylket.

– Hun har tre unger, og henter den ene i barnehagen på sparkstøtting hver dag. Ikke en eneste gang mens vi var der hevet hun stemmen, men likevel fikk hun ordnet alt man skal i løpet av en ettermiddag, og likevel ha tid til skikarusell og et møte på kvelden, forteller Garden.

Hele det halvtimes lange programmet skal handle om hvilke forutsetninger man har for å leve et godt liv i Norge, hvor Finnmark og Oslo øst og Oslo vest blir brukt som eksempler.

Artikkeltags