- Det er ikke så mange nisser her nå

Artikkelen er over 5 år gammel

I år har kun 350 av Bjarne Hunslunds godt over 700 nisser fått komme inn i varmen. Se video!

DEL

(Finnmarken) Har du pyntet litt ekstra til jul, eller kjenner du kanskje noen andre som er over gjennomsnittet glad i nisser og blinkende lys? Tips oss, da vel! Send e-post til desk@finnmarken.no, eller ring 78 95 55 15. Bilder kan du også publisere på Instagram, med hashtagen #finnsta.

- Du vet, i år skal vi ikke ha noen store selskaper, og barnebarna kommer ikke hit for å feire jul. Derfor har jeg ikke orket å sette fram alle nissene. Det er vel bare rundt 350 stykker her nå, kanskje.

Hos Bjarne Hunslund (74) i Vadsø har det vært jul en god stund allerede. Han har nemlig bursdag i slutten av november, og da liker han at alt er på plass. Det betyr at han en ukes tid før den dagen setter i gang med å bære esker inn fra boden og gjesterommet og loftet. Bjarne vet ikke nøyaktig hvor mange nisser han har, men mener det må være godt over 700.

- Det er noen år siden vi telte dem, så det kan nok ha blitt flere nå, sier han.

Det til tross for at han for lengst har blitt ilagt kjøpsforbud av kona Tove. Til ingen nytte, mener hun.

- Du har jo sikkert dobbelt så mange nå som da, sier hun.

Bildeserie: Se flere bilder her.

Nissene banker i taket

For dette er først og fremst Bjarne Hunslunds prosjekt. Som kunstner bruker han selvfølgelig mye tid og plass på sine egne bilder, men han samler også på andres kunst, Bjarne. Og fra kunst var det kort vei til nisser, og har man først fått smaken på dem, er veien til 700 kort, sier Bjarne.

- Jeg begynte smått om senn, og så tullet det bare på seg, sier han.

Det hjelper nok at hver nisse har sitt eget liv og sin egen personlighet.

- Og om jeg er litt treig med pyntingen, begynner de å banke i taket, da vil de ned. Ikke sant, Tove?

- Jeg vet ikke om det er dem, men noe er det som banker i hvert fall, sier hun.

Store dekorasjoner

Etterhvert som årene har gått, har samlingen til Bjarne Hunslund vokst. Her er over hundre år gamle porselensfigurer, her er en nissefamilie laget av en svensk kunstner, to nisser passer tida ved hver sin klokke. Ved veggen mellom stua og kjøkkenet har et rødmalt dukkehus fått plass, der er det trengsel både inne og ute, med nisser i alle etasjer, i alle fasonger.

- Det er vel rundt nitti nisser bare der. Og der borte ved den veggen pleier jeg å ha en stor dekorasjon med 120 nisser, jeg har selv malt et landskapsbilde til dem. Men den har jeg ikke tatt fram på noen år, jeg orker ikke det når vi ikke skal ha julebesøk, sier han.

En gang kom til og med NRK på besøk for å dokumentere alle nissene til Bjarne. Journalisten og kameramannen var på besøk i fire timer, forteller Bjarne, men klippet ble likevel på under to minutter. Til gjengjeld ble det sendt på landsdekkende fjernsyn, og Bjarne, han har fortsatt klippet godt forvart og lett tilgjengelig - på en videokassett i bokhylla.

- Jeg hadde flere nisser stående framme da enn nå. Og da fikk også jøssingnissen være med. Den er fra under krigen, da det var forbudt med rød topplue. Men han ligger oppe på loftet nå, sier Bjarne.

Mye arbeid

For det er jo sånn at også Bjarne begynner å dra på årene.

- Jeg orker ikke gå så mye i stigen, jeg er ikke 25 år lenger heller. Det er jo et fryktelig arbeid, dette. Og nå før jula kommer, så må jeg begynne å tørke støv av alt sammen, det er mye ekstra jobb, sier han.

Men at innsatsen er verdt det, det er han ikke i tvil om.

- Det er jo koselig. Det er derfor man holder på, sier han.

Artikkeltags