Bosted Lavonjarg

Artikkelen er over 13 år gammel

LAVONJARG: De tre som fortsatt har Lavonjarg som bostedsadresse, har ingen planer om å forlate sin hjembygd innerst i Tanafjorden.

DEL

(Finnmarken) Lavonjarg? Er ikke det ei fraflyttet bygd, undrer du kanskje. På mange måter er den jo det, selv om det yrer av liv i den lyse årstid. Men for Ragny Olsen (54) og Yngve Johansen (50) er Lavonjarg så desidert hjembygda, selv om de store deler av året befinner seg andre steder. Den tredje med offisielt bosted Lavonjarg, er Aleksander Lyngberg. Han jobber på et cruiseskip som går på Alaska.

Med sin fantastiske beliggenhet nært utløpet av Tanaelva er det lett å skjønne at folk bosatte seg i Lavonjarg. Yngve forteller at det sannsynligvis har bodd folk der i minst tusen år, men mange har de aldri vært. Folketellingen av 1875 viser at det var nærmere 40. Da Ragny og Yngve vokste opp, var de mellom 20 og 25. Skole har bygda aldri hatt. Først ble barna sendt til skoleinternatet i Vestertana, senere Austertana der de bodde i private hjem. Ragnys datter Katrine var siste elev fra Lavonjarg (fram til 1982).

Les hele saken i Finnmarken.

Artikkeltags