Vennskap ved første Blink

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Chatting har utbredt seg drastisk de siste årene, og «talemåten» er hyppigst brukt av ungdommen. Nå holder det derimot ikke lenger med et anonymt «nickname» og chattevindu. Nå skal nettstedet helst fortelle noe mer om brukerne som skjuler seg bak kallenavnene.

DEL

(Finnmark Dagblad) Dagbladets chatteside Blink er nettstedet som har fulgt opp denne trenden til fulle, og er nå et av de mest populære norske chattestedene på Internett.

- Blink er en trend, og trendene kommer like fort som de forsvinner, det er også koselig, og man får umiddelbart mye viten om en person. Boplassen til folk står der, det er en slags enveiskommunikasjon. Du får vite masse om personen, uten å måtte snakke med dem. Du har mer kontroll på Blink, og du får vite om alt fra favorittmat, til kjæledyr.

Foran meg sitter Lisa Maria Larsen (16) hun går media og kommunikasjon ved Alta videregående skole, og har selv vært medlem på Blink siden september 2003.

På dette nettstedet bestemmer du «Nickname» selv, og får en egen side som fungerer nærmest som en hjemmeside.

Noen av funksjonene som kan benyttes på Blink, er: Egen nettdagbok, venneliste, mail, gjestebok, og filer. Den eneste informasjonen du virkelig må gi av deg selv er under registreringen til startpasset ditt, som igjen beskyttes av passordet ditt.

Populært

Blink er til nå blitt ett landsomfattende fenomen, hvor titusentalls av folk har meldt seg inn. Alta er intet unntak, og ligger som nummer 17 på listen over tettsteder/byer med flest brukere av Blink. Undersøkelser fra statistisk sentralbyråd viser at aldersgruppen 16-24 år er den som dominerer nettet ukentlig.

Lisa Larsen er derimot litt usikker på hvilken aldersgruppe som «dominerer» Blink.

- Jeg vet ikke om dette er en typisk chatteplass for ungdom, men jeg tror det meste av altaværinger er her da. De som liker å holde seg oppdatert vel og merke.

- De fleste bytter nok på Irc (Internet relay chat) og Blink når de chatter på nett, de som har data tar seg som regel en tur innom. Blink er den nye jungeltelegrafen.

Det hun liker med Blink, er at man selv velger hvor mye andre skal oppfatte av deg, dessuten «får man sånn der søt gjestebok».

Blink+

Blink+ er en ekstrafunksjon som Dagbladet tjener grovt på. Det gir deg nemlig tilgang til å ha farger og bilder på siden din, skille deg litt ut blant mengden

Enkelte har satt seg opp imot Blink+, og synes det er horribelt at Dagbladet skal ta seg betalt for dette.

Lisa mener at det får være opp til hver enkelt:

- Blink+ gjør det mer personlig, det er heller ikke dyrt med 30 kroner for to uker. Valget av farger på siden kan fortelle mye om personen. Blink+ er bra, egentlig.

Kostnadene er Lisa`s minste problem.

- Jeg får det i gave av venner hele tiden.

På godt og vondt

Lisa kan telle de hun har møtt i virkeligheta etter nettmøte, på en hånd.

- Man møter mennesker på godt og vondt uansett, og disse personene har jeg som regel sett før uten å kjenne dem, eller hørt ting om dem, noe som er typisk for Finnmark. Alle har ett rykte på seg, og de fleste kjenner til disse ryktene, om man er oppdatert. Men man begrenser i tillegg hvor mye andre oppfatter av deg på nett, en person kan framstå bra på nett, for så og være falsk i virkeligheten.

Hun legger til:

- På Blink er det ikke like lett å rote seg borti «sleipiser» som på andre nettsteder.

Og hvorfor er det nettopp slik?

Jo, man bestemmer selv hvor mye man vil fortelle om seg selv, personlige data kan holdes hemmelig. Får man en ekkel post eller lignende, kan man dessuten rapportere dette til en Blinksjef, og avsenderen blir satt i karantene en stund. Blink-brukerne kan i tillegg benytte deg av «ignore-listen», altså sørge for at man aldri får post av vedkommende igjen.

Artikkeltags