(Finnmark Dagblad)

- Dette blir kjempegøy. Det er utfordrende. Det er spennende. Og jeg får prøvd mange nye ting.

- Ingenting å grue seg til altså?

- Jeg vil ikke si jeg gruer meg til noe. Men det å plutselig få juridisk ansvar for stoffet som går ut på eteren, samt personalansvar for så mange mennesker, gir kanskje grunn til ettertanke, sier Anna Wisborg Blix fra Hammerfest.

Torsdag overtok hun redaktøransvaret i landets eneste, og verdens første rene feministradio, RadiOrakel i Oslo. Radiokanalen ble stiftet i 1982, fire år før Blix ble født.

Lyttere av begge kjønn

Fra det mye omtalte Blitz-huset i Oslo sentrum har kanalens sendinger mellom femti og seksti tusen lyttere hver dag. Disse er likt fordelt mellom begge kjønn. Kanalens målsetning er å utdanne kvinner innenfor radiojournalistikk og lydteknikk. I praksis prioriterer og promoterer RadiOrakel kvinner både som intervjuere og intervjuobjekter. I tillegg har kanalen en musikkprofil som gjør at minst halvparten av all musikk som spilles er med kvinnelige artister og musikere. Kanalen har muliggjort lytting via Internett, noe som åpner for lyttere også utenfor oslogryta.

Dette er likevel ikke nok for Blix.

- Jeg vil skjerpe kvinneprofilen! Kanalen skal bli mer synlig som en feministisk medieinstitusjon i Oslo. Det kommer våre lyttere til å merke ved at vi skal sende enda flere damer på lufta, spille mer musikk med kvinner i forgrunnen, og fokusere mer på de feministiske debattene som alltid er der, men som det ikke alltid blir tatt tak i, slår hun fast.

Bokinteressert

Den svært engasjerte tjueåringen havnet på trykk allerede som 13-åring. Da ble hun kåret til årets «lesehest» i Finnmark. På én måned pløyde hun gjennom 67 skjønnlitterære bøker. I intervjuet med Finnmark Dagblads journalist hadde en da dyreglad Blix helt andre planer for en fremtidig yrkeskarriere.

- Det må bli noe med dyr. Kanskje jeg kan få jobb på zoologisk hage. Vi får se, sa hun. På hjemmebane ventet to katter, tre marsvin og én kanin.

Ville ha ungdomshus

Men interessene endret seg raskt. Bare to år senere engasjerte hun seg sammen med flere jevnaldrende sterkt overfor kommunens lokalpolitikere for å få bygd et ungdomshus i Hammerfest. Denne innsatsen ble noen år senere belønnet med suksess. Resultatet, ungdomshuset «Bootleg» er i dag et begrep blant byens nesten voksne befolkning.

Omtrent samtidig sendte hun inn et ønske til kommunens politiske ledelse om å få være ordfører for en dag. Daværende varaordfører, Grete Ernø Johansen, hadde merket seg 16-åringens kritikk mot byens politikere som hun hevdet ikke tok ungdommen på alvor. Hun tok Blix på ordet og plasserte skoleeleven i ordførerstolen for én dag. Det ble en uvanlig og noe stri tørn for tenåringen.

Møtevirksomhet

Halv ni på morgen møtte hun på «jobb». Deretter gikk det slag i slag med møter fram til ettermiddagen. Under intervjuet strakk hun på seg og gned seg i øynene.

- Jeg forstår at alt handler om prioriteringer. At det er mange hensyn som skal tas. Men nå må hjernen få bearbeide all informasjonen. Så jeg kan ikke si så mye om hva jeg mener om verken det ene eller det andre. Det får komme etter hvert, sa litt trøtt skoleelev.

Hun lot seg imidlertid ikke skremme, og samfunnsengasjementet tiltok i styrke. For tre år siden ble hun valgt inn i Hammerfest kommunestyre som en av to representanter fra Rød Valgallianse. Dette mens hun fremdeles gikk på videregående skole.

Kommunestyret

Men i kommunestyret har hun ikke møtt på mer enn ett år.

- Med tanke på at jeg nå jobber og bor i Oslo blir det vanskelig. Jeg har overlatt min plass til andre i lokalpartiet, sier Blix.

Hun unnlater likevel ikke å kommentere det hun mener er en skjev fordeling av det politiske ansvaret i Hammerfest.

- Dette er naturligvis et resultat av velgernes ønsker. Men jeg husker godt en episode der yngre representanter fra Arbeiderpartiet kom til meg med saker de selv ikke kunne ta opp fra talerstolen, forteller Blix.

- De hadde fått beskjed på gruppemøtene om at de ikke kunne snakke om dette i kommunestyret. Det sier litt om åpenheten i kommunens og fylkets største parti. De strør om seg med fine ord om hvor bra det er med høy kvinneandel, men hva hjelper det når man ikke kan si noe i full åpenhet. Er det et demokrati?, spør Blix i et noe høyere stemmeleie enn det hun begynte intervjuet i.

Allsidig erfaring

Hun tar seg imidlertid raskt inn igjen. Med et smil forteller hun om hvordan det siste året har rast av sted. I en nærradio må de fleste kunne ta seg av flere arbeidsoppgaver. Blix har fått erfaring i både direktesendinger og ansvar for lydteknikk.

- Noen intervjuobjekter som har gjort ekstra inntrykk?

- Mange! Men den som kanskje overrasket mest var regissøren av animasjonsfilmen «Slipp Jimmy Fri». Det var en veldig sjenert kar. Jeg måtte småprate mye med for å få ham til å slappe av før sendinga. Jeg hadde nok feil forventning til hvordan filmregissører oppfører seg, sier Blix.

Jobber gratis

RadiOrakel er en kanal som baserer seg utelukkende på frivillig virksomhet. 60 frilansere leverer nyhetsreportasjer og direktesendinger 46 timer i uka. Innimellom spilles store mengder musikk, med nevnte kvinnelige profil.

- Som for eksempel bandene «Mates of State», «Pipettes» og «Lo-Fi-SMK». Dette er band som vi nå har høyt oppe på spillelistene våre, opplyser Blix.

Planleggeren

Avtroppende redaktør Thea Klingenberg (23) hevder det er hammerfestjentas organisatoriske evner som vil bli RadiOrakels store styrke i tiden som kommer.

- Planlegging! Det er ingen andre her på huset som er i nærheten av Anna på dette feltet.

- Jaha? Har du et eksempel?

- Vi var åtte stykker som skulle reise til Trondheim på rockefestival. Mens vi ventet på minibussen som skulle frakte oss dit, trakk hun fram åtte ringpermer. En til hver. I forskjellige farger, med viktige telefonnumre, kart og annen relevant informasjon for turen. Det ga en kjempestart på turen. Hun er bare rett og slett flink, kvitrer Klingenberg.

Musikkfestival

De organisatoriske evnene til Anna Blix kan fort få bein å gå på. Som redaktør for en av byens største nærradioer, har hun medansvar for musikkfestivalen som arrangeres i Oslo lørdag. Fra 20 scener skal tigerstadens musikkutøvere markere seg på kraftfullt vis.

- RadiOrakel har ansvaret for scenen utenfor Blitz. Gata sperres av, og så flytter vi hele studioet utendørs. Jeg har kontroll. Rimelig kontroll i alle fall, ler Anna Blix.