Gå til sidens hovedinnhold

«Vidas Extremas» vant Heddapris

Artikkelen er over 4 år gammel

Søndag ettermiddag fikk Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš Heddapris for sin forestilling «Vidas Extremas».

- Heddaprisen 2016 for Særlig kunstnerisk innsats tildeles Sámi Našunálateáhter/Det Samiske Nasjonalteatret - Beaivváš for «Vidas Extremas»! Gratulerer så mye, melder Heddaprisen på sin Facebook-side.

Teateret var også nominert i klassen Årets forestilling. Denne prisen gikk til «Solaris korrigert» av Øyvind Rimbereid, regi Peer Perez Øian – Det Norske Teatret.

Om «Vidas Extremas» skriver juryen:

- Det er blitt hevdet at teatret som kunstform først virkelig kan blomstre når samfunnet ellers er i oppløsning, og mye står på spill. Det er sjelden vi her hjemme ser denne påstanden bekreftet, naturlig nok. Men i år har vi opplevd det, i en sensasjon av en forestilling hvor en rystende politisk virkelighet fremstilles gjennom dans, poesi, musikk og teater av aktører som selv er berørt av den. Magien som oppstår når et personlig, dypfølt politisk engasjement formidles med suveren stilsikkerhet og kunstnerisk presisjon – det er teater på alvor. Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til Beaivvás Sámi Nasunálateáhter for «Vidas Extremas» av Sigbjørn Skåden, Veronica Salinas, Rosa Chávez og Angel «Kame» Canas Ambrosio, regi Jon Tombre, skriver de på Heddaprisens hjemmesider.

Forestillingen har 17 dikt om forsvinning og drap under borgerkrigen i Guatemala som utgangspunkt. Diktene leses, synges og rappes på fire forskjellige språk, og på et lerret bak scenen flimrer ord og bilder forbi.

- «Vidas Extremas» er en forestilling ulik alt du har sett før. Guatemala og Sápmi – to ekstremt ulike verdener – møtes. Resultatet er en helt unik blanding av hip hop, scenekunst, mayakultur og samisk kultur. Dette er stor scenekunst som treffer deg i hjertet, helt uavhengig av språk, skrev iFinnmarks utsendte, Randi Breivik, etter å ha sett forestillingen i vinter.

I 2000 fikk teateret Heddaprisen for beste scenografi og kostyme, med forestillingen «Vølunds saga».

Kommentarer til denne saken