Singeldebut med kvensk pop

Artikkelen er over 13 år gammel

Karine Jacobsen (15) og Kine Johansen (16) spiller inn singel med kvensk pop. Det har ingen andre gjort før dem.

DEL

(Finnmark Dagblad) Av STINE SKIPNES

- Vi synes det er viktig å ta vare på språket vårt, og derfor spiller vi inn singel. Det er ingen andre som har laget singel med kvensk musikk før, i alle fall ikke ordentlig pop, sier Karine og Kine som har kvenske aner. Jentene er fra henholdsvis Børselv og Lakselv i Finnmark. Nylig gikk de i studio og valget falt på Studio Nord i Mosjøen.

- Drømmer dere om å bli popstjerner?

- Vi håper jo kanskje litt, men det viktigste er at singelen blir solgt. Forresten ble vi stoppet på gata i dag, forteller Karine.

- Produsenten hadde sladra om at vi var her.

Pølseregle

Teksten på singelen er basert på ei gammel folkeregle. Jentene fniser litt når de finner fram lappen med oversettelsen på. Låten deres handler nemlig om en pølsemaker som lager hjemmelagde pølser. Og vi følger prosessen gjennom hele uka:

«Mandag fylle pølsene, tirsdag tre dem på en stikk, onsdag koke dem, torsdag fylle kjesemagen, fredag dele dem til familien, lørdag slurpe i seg buljong, søndag tørske seg om munnen».

Harder Johansen har komponert musikken til låta, og singelen utgis av Idut.

- Kvensk er enda en del av kulturarven her og derfor er det naturlig for oss å bidra. Da vi hørte på melodien synes vi det hørtes fint ut, så dette er et spennende prosjekt. Intensjonen er at det skal blir et helt album etter hvert, sier daglig leder Åge Persen. Karine Jacobsen og Kine Johansen har fått støtte fra flere finansieringshold i arbeidet med musikken: Kommunaldepartementet, Finnmark fylkeskommune, Porsanger kommune og Norske kveners forbund.

- Men de fleste har avslått søknaden, sier de.

Ingen lærebøker

Singelen skal selges sammen med en DVD på tjue minutter. Og da handler det om å finne den gamle regla - «Kadomu loru».

Det er bare eldre folk som kan snakke kvensk, så i filmen må hovedpersonen lete etter regla, forteller Karine og Kine. Og verdenspremieren, den blir i Børselv. Fred Endresen har samarbeidet med Persen tidligere, og produsert musikk til samisk barne-tv. Denne gangen bidrar han på keyboard/bass/gitar, mens broren Lars Robin Endresen spiller trommer og Jim Ronny Lorentzen er gitarist. Fredag skal Karine og Kine framføre låten live under Protestfestivalen i Kristiansand.

- Som singel er radio den viktigste distribusjonsplassen, sier Fred Endresen.

Karine og Kine er opptatt av å ta vare på språket sitt, men de er ikke tilfreds med undervisningen i skolen.

- Vi lærer kvensk fra første til sjuende klasse, men etter det blir det finsk. Det finnes ikke lærebøker på kvensk, forteller de. Jentene har kvensk som 2. språk og må velge mellom samisk, nynorsk og kvensk/finsk.

- Er det forskjell på hvordan kvener og samer blir behandlet?

- Ja, kvensk blir ikke sett på som et eget språk, det gjør samisk. Samene får mer støtte enn oss - og det er ikke vondt ment mot dem, sier jentene.

Artikkeltags