(Finnmark Dagblad)

– Jeg gleder meg, og det blir både skummelt og artig på én gang, sier Ellen Marja Eira.

Hun er en av mange samiske artister som ruger på plater om dagen og som skal spille under Påskefestivalen i Kautokeino. Skjærtorsdag spiller hun og bandet Alias Ellen på Buletjavre, og samtidig slippes en rykende fersk singel.

Konserten i Kautokeino er blant de første for det ferske bandet, og Eira synes det er flott å nærmest debutere på sin egen hjemplass.

– Påskefestivalen blir mer og mer populær, og tilbyr en flott scene. Jeg synes det er veldig bra at de satser så sterkt på det samiske, og slipper til ferske artister som meg, sier hun.

Fjorårets vinner

En annen plateaktuell artist er fjorårets vinner av Sami Grand Prix, Johan Kitti. Seieren ga han og kusinen Ellen Sara Bæhr en tur til den internasjonale sangkonkurransen «Liet Lavlu» i Østersund, og også der gikk de til topps. Nordsvensken er nå ute med CD-en «Dovddut», og vil ha med seg et band bestående av hele syv personer til Kautokeino.

Samisk hip hop

Den finske rapperen Amoc er også i skuddet om dagen. Han opptrådte under festivalen i 2005, men da sterkt preget av influensa. Denne gangen er han slagkraftig tilbake, og på inarisamisk, et av verdens mest utrydningstruede språk, skal han få Buletjavre til å gynge.

Enda en plateklar samisk rapper er Slincraze fra Máze. Tenåringen Nils Rune Utsi opptrådte senest under Kong Haralds 70-årsfeiring, og vil under konserten på Buletjavre stille med et helt nytt band. Tre av bandmedlemmene er fra Sør-Finland og spiller vanligvis i bandene Aigi og Rilka, og sistnevnte er også hentet inn til spillejobb under Påskefestivalen.

Skal rocke Kautokeino

Aigi gjorde comeback etter tre års pause på Høstfestivalen i Kautokeino i fjor. De har medlemmer fra både Norge og Finland, og lover både gamle og nye låter, samt en del gamle slagere fra Sápmi.

Andre artister som skal spille på Buletjavre er rockerne i Alit Boazu fra Nord-Troms, rockebandet Mollet fra Kiruna og vadsøbandet The Big Dirt.

I tillegg spiller Sofia Jannok fra Gällivarre på Alfreds Kro påskeaften. Det gjør også Ingor Ante Ailo Gaup fra Kautokeino.

Lover flere godbiter

Produsent Christina Hætta i Samisk Musikkfestival er svært fornøyd med årets program.

– Jeg lovte en sterk samisk profil da jeg sa ja til jobben, og det føler jeg vi har fått til. Det er artig å se at det er så mange forskjellige sjangere, og at så mange plateklare artister velger å legge turen til Kautokeino, sier hun.

Fortsatt er ikke hele programmet klart, og ifølge Hætta vil det også bli presentert store nasjonale band.

rm@fd.no