Prins Andrew avdukerbronsestatue av Bamse

Artikkelen er over 12 år gammel

Eventyret om skipshunden Bamse fra Honningsvåg når et nytt høydepunkt i dag når selveste HKH Prins Andrew avduker bronsestatuen av Bamse i Montrose i Skottland.

DEL

(Finnmark Dagblad) – Dette er en dag som aldri vil bli glemt, sier Henny King, primus motor i innsamlingsaksjonen for å få reist en statue av Bamse.

Heltestatus

Det er over 60 år siden Bamse oppnådde sin heltestatus som skipshund om bord på minesveiperen «Thorodd» som var stasjonert i Dundee i Skottland under krigen. Orlogskaptein Erling Hafto tok den kloke sanktbernhardshunden med seg fra Honningsvåg til Skottland i 1939, og hunden ble de neste årene en kjent og kjær skikkelse i marinens historie. Bamse ble en god venn for mannskapet, men han ble også en høyt elsket hund i Montrose. Det fortelles at da Bamse døde i 1944, fikk alle skolene i området fri. Rundt 800 personer fulgte Bamse til graven, og Bamse ble begravd med hodet vendt mot Norge.

600.000 kroner

Ildsjeler i Norge og Skottland satte for en tid siden i gang en innsamlingsaksjon for å få samlet inn penger nok til å reise en bronsestatue av Bamse i Montrose. Henny King og Andrew Orr var blant de mange ildsjelene på skotsk side, mens kaptein John Campbell Anderson har stått i bresjen for innsamlingen i Norge. I dag gleder de seg sammen over å ha nådd målet og fått inn rundt 600.000 kroner.

– Dette minnesmerke vil sikre at minnet om Bamse lever videre, og det vil bekrefte det spesielle vennskapet som har vært mellom Norge og Skottland, sier styreformann Andrew Orr.

Stor begivenhet

Akkurat som den dagen da Bamse gikk bort i 1944, så vil det være hundrevis av skolebarn til stede når HKH Prins Andrew, Hertug av York, ankommer Montrose for å avduke statuen. Representanter fra det norske og det skotske sjøforsvaret vil være til stede, og Hans Petter Oset, leder for Marinemuseet i Horten, var blant dem som satte kursen mot Skottland i går.

– Dette er en stor begivenhet, sier Oset som har en egen Bamse-utstilling på museet sitt.

Blant de som reise over, er også Vigdis Hafto, datter av Erling Hafto. Hun minnes Bamse fra de første barndomsårene i Honningsvåg.

– Bamse var en veldig snill hund. han brukte å passe på oss barna når vi var ute og lekte, sa hun til Finnmark Dagblad i forbindelse med en reportasje om Bamse i avisa tidligere dette året.

Hilsen fra Kong Harald

Under seremonien i dag, vil den norske konsulen i Edinburgh, Bjørn Eilertsen, overbringe en hilsen fra Kong Harald V, og dette vil være den offisielle hilsenen fra Norge i anledning dagen. Nordkapp som Bamses opprinnelige hjemkommune, stiller seg også i rekken av gratulanter på den store dagen. Ordfører Ulf Syversen forteller at de har sendt en hilsen fra kommunen.

– Vi skulle gjerne vært til stede i Montrose i dag. Vi får prøve om det lar seg gjøre at noen får lagt ned blomster fra Nordkapp ved Bamses minnesmerke ved en senere anledning, sier han.

Artikkeltags