Gå til sidens hovedinnhold

På kaia med Saxi

Artikkelen er over 14 år gammel

Hun synes selv hun har drømmejobben. For som fylkesordfører får hun mene og kjempe for hjertesakene miljø og finnmarkingenes framtid, i beste sendetid.

(Finnmark Dagblad)

Jeg møter henne nærmest i forbifarten, på kaia i Hammerfest, like etter at hun har blitt rasende på vegne av Hammerfest Energi. Og like før hun skal videre til møte i Alta.

– Det er helt utrulig. Her har Hammerfest Energi skapt en verdensledende teknologi i tidevannsprosjektet. Og så risikerer vi å miste den ut av landet. Her må regjeringen ta grep.

Hun smiler og rekker fram et fast grep.

– Kirsti Saxi, hyggelig.

Hun har satt av en liten time til en prat over kaffekoppen. Om det å være fylkesordfører, om det å være Kirsti Saxi.

Født og oppvokst i Vadsø. 53 år, gift med regionskattesjef Rolf Kåre Jensen. Mamma til Johan (26), Astrid (20) og Andreas (16).

Ihuga SVer med en fortid som glødende kvinnesakskvinne.

Rettferd

Hun utdannet seg til førskolelærer. Med et varmt hjerte for barn, mens hun kjempet fra barrikadene sammen med mine medsøstere. For en mer rettferdig verden.

– Vi kjempet barnas sak. Barnehage til alle, og den type ting.

Det var historisk da SV for to år siden fikk sin første fylkesordfører noen sinne i Saxi, da Arbeiderpartiets Helga Pedersen gikk over til å være regjeringens nye fiskeri- og kystminister.

Og Saxi benekter at hun har måttet svelge kameler. I et fylke hvor Arbeiderpartiet fikk flest stemmer ved siste fylkestingsvalg.

– Jeg taler Finnmarks sak. Og da er det lett å være tro mot egen overbevisning. Alle er tjent med at vi ivaretar miljøet. At vi krever en god nok beredskap i forhold til olje- og gass. At vi ikke glemmer den fornybare ressursen, fisken. At vi må satse på det vi får til lokalt.

– SV var mot Snøhvitutbyggingen, fordi vi krevde å se en konsekvensutredning. Når den så kom, har vi noe å forholde oss til. Da er det greit å legge planer videre. Men vi skal alltid være i forkant. Alltid sette miljø og sikkerhet først.

Hun er positiv på eget fylkets vegne.

Positivisme

Et eksempel er Mehamn, som bare for få år siden var preget av nedgangstider og fraflytning. Nå blomstrer både fiskeri- og turistnæringen.

Hun mener at finnmarkingen er inne i ei ny tid. Hvor vi tenker nytt. Hvor tiden med filetarbeid og tradisjonelt fikebruk ugjenkallelig er forbi, men hvor vi utnytter den nye tids muligheter.

– Finnmarkingen er kjent for sitt mot og sin klarsynthet. Nå er vi der vi skal være, hvor vi legger føringer for framtiden. Og det er bra.

Hun elsker å mene, elsker å brenne for en sak. Elsker å være politiker. Alltid med et snev av spesialpedagogikk.

Hun flirer.

– Pedagogikken kommer godt med. Særlig som kvinne på en mannsdominert arena. Men stort sett går det bra. Særlig er det hyggelig å treffe folk når jeg er ute og reiser. Her samler jeg innspill og historier. Noe jeg alltid tar med meg videre.

For det er folk flest vi er her for, vi politikere og fylkesordførere. Det må vi aldri glemme.