- Nå skal jeg nyte seieren

Artikkelen er over 11 år gammel

Mikkel Isak Eira (38) fra Kautokeino gleder seg til å ta i bruk hytta og bilen han vant i årets «Farmen».

DEL

(Finnmark Dagblad) Etter ti uker på Farmen-gården Fredheim i Ny-Hellesund, og 20 uker hvor han har måttet holde seieren hemmelig, syns Mikkel Isak Eira at det er deilig å endelig kunne slippe jubelen løs.

– Egentlig gikk det overraskende greit å holde det hemmelig. Men det er veldig deilig å slippe å skjule det lenger. Nå kan jeg endelig nyte seieren ordentlig, sier han.

Mikkel Isak hadde bare røpet seierhemmeligheten til samboeren og barna. Til og med minstemann, Emil på 4 år, har klart å holde på den store hemmeligheten. Selv om han har gått rundt og sunget «... snart er skatten vår» hemmelighetsfullt hele vinteren.

– Han sier at pappa har kommet hjem med skatten fra Kaptein Sabeltann, og det er faktisk sånn det føles, ler Farmen-vinneren.

Den samme gamle

Mikkel Isak forteller at det gikk mange rykter i bygda om seieren i forkant av finalen. Men det bare flirer han av.

– Det er bare naturlig at det blir spekulasjoner i forkant av slike finaler. Folk liker å prate og diskutere slike ting, og det var nok mange her i bygda som håpet og trodde på seier. Men ingen kunne vite noe for sikkert, sier luringen Mikkel.

Hvordan blir det å komme tilbake til K autokeino etter Farmen-finalen ?

– Det blir nok litt spesielt. Jeg kommer sannsynligvis til å få litt mer oppmerksomhet enn tidligere. Men jeg regner med å være den samme gamle Mikkel, selv om folk kanskje ser litt annerledes på meg. Forhåpentligvis kan jeg også fungere som en rollemodell for andre her i bygda. Seieren er jo et bevis på at man kan hvis man vil. Har man drømmer, visjoner og motivasjon kan man nå så langt man bare ønsker. Det er bare å stå på, oppfordrer han.

Reindrift og turisme

Farmen-vinneren tror bakgrunnen som reindriftssame var til god nytte under oppholdet på Sørlandet.

– Det er nok ingen tvil om at jeg var litt bedre rustet enn mange av de andre deltakerne til å gjennomføre et slikt opplegg. Med bakgrunn fra reindrift er jeg vant til å løse praktiske gjøremål, også under ekstreme forhold. I tillegg har nok min kjennskap til naturen kommet godt med, forteller han.

I tillegg til å være reindriftssame, jobber Mikkel Isak Eira med turisme. Han håper Farmen-oppholdet er med på sette positivt fokus på fylket i nord.

– Det hadde vært artig hvis mitt opphold på Farmen kan være med å sette Finnmark på kartet, sier han.

Beholder premien

Den siste tiden har det vært mye ståhei rundt reindriftssamen fra Kautokeino. Fredag var det fest med «God Kveld Norge» og lørdag var det finalefest. I tillegg vil fans, presse og ikke minst familien ha sitt.

– Nå skal det bli godt å komme hjem og slappe litt av. Jeg skal hente bilen i Alta i morgen (Mandag. red.anm), og jeg gleder meg veldig til å kjøre den hjem, sier han på telefon fra Gardermoen.

Eira har allerede fire biler og hytter fra før, men sier han ikke kommer til å selge premiene til en verdi av 1.1 millioner kroner av den grunn.

– Det er disse premiene jeg har kjempet for. Og vunnet. Hytte og bil har man dessuten alltid god bruk for i Finnmark. Jeg kommer til å føle en spesiell glede hver gang jeg kjører bilen eller bruker hytta, sier han.

Han har ennå ikke bestemt hvor han skal plassere hytta, men han satser på å gå i gang med byggingen så snart snøen smelter.

Artikkeltags