Gå til sidens hovedinnhold

Ukraina til topps i Eurovision-finalen

Artikkelen er over 5 år gammel

Stockholm (NTB-Alexander Vestrum): Ukrainske Jamala og hennes låt «1944» vant finalen i Eurovision Song Contest 2016.

Australia ledet klart etter opplesningen av fagjuryenes stemmer, men ble slått på målstreken av Ukraina.

Ukraina endte på 534 poeng, mens Australia fikk 511. Storfavoritt Russland fikk aller flest telefonstemmer, men det var ikke nok til å gå helt til topps. Landet ble nummer tre, med 491 poeng.

Det er andre gang Ukraina vinner, etter at Ruslana tok seieren i 2004 med «Wild Dances».

– Jeg vil gjerne ha fred og kjærlighet til alle. Tusen takk! sa Jamala etter seieren.

Russisk harme

Ukraina var spillselskapenes nummer tre før konkurransen. Jamalas låt «1944» handler om deportasjonen av anslagsvis 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjetunionen, men den har også åpenbare koblingsmuligheter til vår tids russiske annektering av Krim.

Låtvalget har vakt harme hos russiske politikere. Til nyhetsbyrået RIA Novosti uttalte nestleder Vadim Dengin i den russiske Dumaens informasjons- og kommunikasjonskomité at avgjørelsen var «merkelig».

– Jeg er sikker på at det ble gjort for å ydmyke Russland. Vi håper at Eurovision-ledelsen vil nekte å tillate et slikt bidrag i konkurransen, sa han.

Men det skjedde ikke. I en melding i begynnelsen av mars kunngjorde Eurovision at styringsgruppa hadde godkjent Ukrainas innslag.

Sverige nådde ikke opp

På en femteplass finner vi Bulgaria, som stilte med Poli Genova og hennes «If Love Was A Crime».

Arrangørlandet Sverige – som var Nordens eneste i finalen – endte på femteplass. Kanskje noe overraskende fikk ikke Frans og hans «If If Were Sorry» ett eneste poeng fra den norske fagjuryen. (©NTB)

Kommentarer til denne saken