Å smake på øl er én ting. Men hvordan smaker juleølen sammen med det den er ment som drikke til – nemlig julematen?

Tre eksperter på hver sine vis har tatt på seg oppgaven med å finne svaret: Utdannet ølsomeliér (ølservitør) og eier av utested som skilter med 100 sorter øl på menyen: Lars Aude Arnesen. Faglært servitør med fartstid fra blant annet gamle ærverdige Odds Mat og Vinhus i Hammerfest: Ørjan Pedersen. Redaktør og selvoppnevnt mann i gata: Stian Eliassen.

For tredje år på rad har utestedet Jernteppet i Hammerfest tatt initiativ til testing av juleøl. I år altså med denne nye julemat-tvisten. Ramma rundt er Turistua i Hammerfest, med en mørketids-juleblå himmel som stemningsfullt bakteppe.

– De ordinære øltestene er greie nok, men jeg synes de er ganske kjedelige å lese. Derfor ville jeg prøve noe nytt: Å teste ølet sammen med julemat. Det har jeg ikke sett noen andre som har gjort, sier en av driverne av Jernteppet Lars Aude Arnesen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Fra kjøkkenet bærer kokk Ståle Olsen inn dampende bakker med pinnekjøtt, vossapølser, kålrabistappe og poteter. Det er tidlig på dagen og klart for første bordsetning. Etter pinnekjøttet er det lutefiskens tur. Før karamellpudding med øl til dessert. I morgen serveres det ribbe – mens glassene fylles med ribbeøl – og riskrem til dessert. Bryggeriene har nemlig selv plukket ut hvilke sorter som passer best til de forskjellige rettene.

– Pinnekjøtt til frokost med alskens hemmelige ølsorter som skal smakes til. Ikke den verste jobben man kan ha, smatter mannen i gata, Stian Eliassen.

Ved hver plass står det en vinkjøler av metall. Til å spytte i. Her ligger også penn og papir. Til å notere på.

– 45 sorter på to dager er litt i drøyeste laget å svelge ned. Så her er det fullt fokus og hard jobbing, blunker Eliassen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

 

Men hva er så de tre kjentmennenes kriterier for en god juleøl?

Ørjan: For det første er det viktig med god balanse. Smakene må ikke slå hverandre i hjel. De skal heller underbygge og la hverandre komme til sin rett. Juleølet skal ha en god krydret smak. Det skal smake av jul og skal også smake godt alene.

Stian: Du må kjenne ettersmaken av litt krydder, men overgangene til smakene i maten må være perfekte. Ølet må ikke overdøve smakene i julematen. Et interessant øl er det som sitter i ganen lenge etter at du har svelget det ned, eller for vår del: Spyttet det ut. Og så må det ha wow-faktoren. At du bare: «Wow – det var ølet sitt»

Lars: For meg skal juleøl være mørkt og sterkt. Det må ha en komplett smak med et hint av julekrydder. Ikke nødvendigvis nellikspiker eller sånn typisk julete. Men krydder – noen sterkt noe.

Kokken setter den første glassmugga med litt øl i på bordet. Lars slår opp i tre cognac-glass og fordeler. Testpanelet er tre brede glis med julemat på tallerkenen foran seg. Det er tydelig at karene gleder seg.

– Hard jobbing, sier Eliassen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Underveis skal panelet diskutere seg fram til ett terningkast for hvert øl – og begrunnelsen for terningen.

Allerede etter de første par tre ølsmakene er det klart hvordan panelet er bemerkelsesverdig enige.

– Lite smak, overrasker ikke, sier Ørjan.

– Lite smak, sier Stian.

– Overrasker ikke, sier Lars.

– Jeg skriver terningkast to, sier Stian og de to andre nikker enige.

Nytt glass.

Lars setter glasset i hånda, ruller på ølet og lukter. Han holder pusten før han så setter glasset til munnen og nipper.

– Det harmonerer godt, sier Lars.

– Nydelige overganger, sier Ørjan.

– Enig, det harmonerer godt, sier Stian.

Nytt glass.

– Oi, sier Stian.

– Jeg smaker bare ølet, sier Lars.

– Det overdøvet maten fullstendig. Too much, sier Ørjan.

Panelt tester og spytter, spiser og svelger ned. Koser seg.

– Jajamen. Nå er jeg spent på ølet til karamellpuddingen, sier Stian etter lutefisken.

Slik tester vi

I årets juleøltest søker vi å teste kombinasjonen juleøl og julemat. Alle de store bryggeriene, samt alle nordnorske bryggerier og noen importører, har blitt invitert til å nominere sine juleøl til fem utvalgte klassiske norske juleretter. Disse er hovedrettene ribbe, pinnekjøtt og lutefisk, samt dessertene karamellpudding og riskrem.

Smakspanelet har utelukkende vurdert hvordan øl og matrett står til hverandre. Vi har altså ikke analysert hver øl som i en tradisjonell juleøltest. Vi har heller vært opptatt av om smakene i ølet harmonerer med smakene i matretten. Om ølet og matretten klarer å løfte hverandre til nye smakshøyder, eller om den ene dominerer den andre.

Smakspanelet har smakt ølene blindt.

Her er resultatskalaen:

Terningkast 1 og 2: Øl og mat harmonerer ikke i det hele tatt. Styr unna disse kombinasjonene.

Terningkast 3 og 4: Øl og mat går fint i lag, men de klarer ikke å løfte hverandre til nye høyder. Terningkast 4 er et godt alternativ.

Terningkast 5 og 6: Øl og mat harmonerer meget bra, og de ulike smakene i øl og matrett løfter hverandre. Anbefales!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Her er resultatene av del 1 – øl til pinnekjøtt

Bådin Stille Dal 7,0 %

(White IPA)

Lett syrlig og bitter øl som kutter fettet i maten veldig godt. Ellers god harmoni med kålrabistappen. Karakter 5.

Testvinner.


Ringnes Juleøl Sterk 6,3 %

(Juleøl)

Veldig god juleøl som harmonerer bra med fettet i pinnekjøttet. God balanse mellom smakene. Karakter 5.Hansa Juleøl 6,5 %

(Juleøl)

God balanse mellom mat og øl i anslaget, men ølet forsvinner i ettersmaken. Karakter 4.
 

Austmann Juleøl 4,5 %

(Juleøl)

Øl med nellikpreg som balanserer godt med smakene på fatet. Ølet oppleves noe intens i anslaget, men forsvinner noe på slutten. Karakter 4.

 

Nøgne Ø Hvit Jul 4,5 %

(Witbier)

Kullsyren i ølet bryter fint opp fettet, men litt for mye ettersmak av øl. Kanskje en bedre aperitiff? Karakter 3.Berentsens Julefnugg 6,5 %

(Juleøl)

God øl med sterk smak, som like fullt taper kampen mot fettet i maten. Smaken av ølet forsvinner helt på slutten. Karakter 3.Bonum Beverages/Sundbytunet Bad Santa Juleøl 5,5 %

(Juleøl)

Smakene i maten er for sterk for ølet. Ettersmak av alkohol. Karakter 3.Aass Vellagret juleøl 9,0 %

(Juleøl)

Ølet dominerer smaksbildet totalt, som beskrevet av en i smakspanelet: «jeg husker ikke maten». Karakter 2.Hubertus Julbukk 4,7 %

(Juleøl)

Fin balanse og gjør seg ikke bort med mot pinnekjøttet. Full krasj med vossakorven. Ølet for anonymt i ettersmaken. Karakter 2.Kinn Julefred 7,0 %

(Scotch ale/wee heavy)

Til tross for et relativt kraftig øl, så klarer det ikke å hamle opp med fettet matretten. Sitat fra smakspanelet: «Maten tar livet av ølet». Karakter 2.Ægir Vinterdvale 4,7 %

(Brown ale)

Anonym øl i møte med maten. Styr unna denne kombinasjonen. Karakter 2.

Kommende testresultater: Øl til ribbe, øl til lutefisk og øl til dessert.