Klart for kvensk festival

Kvenene kaster seg på festivalbølgen for å spre kulturen sin. Her Bodil Hansen Madvig og Egil Borch fra arrangørene. Foto: Marius Thorsen

Kvenene kaster seg på festivalbølgen for å spre kulturen sin. Her Bodil Hansen Madvig og Egil Borch fra arrangørene. Foto: Marius Thorsen

Artikkelen er over 10 år gammel

Kvener i Børselv starter sin egen festival for å forsterke den kvenske identiteten og spre kvensk kunst- og kulturforståelse.

DEL

(Finnmark Dagblad) De gode ideene og mange planene vil ingen ende ta for Egil Borch og Bodil Hansen Madvig, som for tiden legger til rette for tidenes første kvenfestival i Børselv.

Blant det som står på programmet når festivalen går av stabelen helga 25. til 27. juni er minifilmfestival med kvenske filmer, seminarer, kunst- og fotoutstilling, marked, dans og musikk.

– Det blir en festival som både handler om språk, kultur og sosialt tilhørighet. Siden det er den første festivalen, blir det jo også en historisk festival, sier Egil Borch.

Han er en av initiativtakerne bak den kvenske festivalen. Men ideen klekket han ikke ut alene. Den kom først og fremst sørfra.

– Det som er litt spennende er at flere kvener på Østlandet og i Stavanger har etterlyst en slik festival her oppe. Det var de som kom med ideen og dro oss i gang. At det blir festival kan vi egentlig bare takke dem for, sier Borch.

Naturlig nok vil det meste foregå i Børselv hvor den kvenske kulturen står sterkt, og hvor både Kvensk institutt og Kventunet holder hus.

– Vi kommer til å samle alt. Det blir litt som på soul og bluesfestivalen i Alta, hvor de har bluesløypa. I Børselv har vi kvenløypa, som strekker seg fra bygdehuset til bungalåven, smiler Bodil Hansen Madvig som har stor tro på festivalkonseptet.

– Jeg håper vi klarer å bruke festivalen til å bygge ut den kvenske identiteten og få et bedre fellesskap, sier hun.

Behøver vi flere festivaler i Finnmark? Si din mening her:

Artikkeltags