Terningkast 6: Kautokeino-opprørt til tårer

Mikkel Gaup leder an opprøret i det som er Norges største filmsatsing med premiere i 2008. Foto: Sandrew Metronome Norge

Mikkel Gaup leder an opprøret i det som er Norges største filmsatsing med premiere i 2008. Foto: Sandrew Metronome Norge

Artikkelen er over 10 år gammel

Forventningene til «Kautokeino-opprøret» slår ikke feil.

DEL

(Finnmark Dagblad) Dette er en sterk film som tar deg med til Kautokeino og viddene rundt, 150 år tilbake i tid. Samene gjør opprør mot det norske storsamfunnets inntog. Med seg brakte storsamfunnet sprit, lover og kirkens makt. Gjennom «Kautokeino-opprøret» viser Nils Gaup oss en samisk hverdag som rammes av spriten og markedets makt.

Stemmen til hovedrolleinnehaver Anni-Kristiina Juuso viser oss vei gjennom historien. I rollen som Elen er Juuso både trygg og sterk. Elen bærer historien frem. Med vekslende fortvilelse, styrke og maktesløshet tar hun tak i hjertet ditt og holder det, hele filmen gjennom.

I sin kamp for å redde familiens livsgrunnlag møter Elen mange motstandere. Først spriten og dens demoner gjennom hennes mann. Kampen mot spriten går over i kamp mot Kautokeinos mektige kjøpmann. Etter å ha mistet sine spritkunder bruker han kirken og loven, gjennom prest og lensmann for å drive samene tilbake til hans marked. Men motstanden er sterk, og det hele ender i et blodig oppgjør.

Filmen åpner elegant med bilder fra siste scene, noe som gjør at du fra begynnelsen settes inn i alvoret. Symbolikken i bildene er givende uten å glippe over i klisjeens verden. Intensiteten er høy, og handlingen holder mål hele filmen gjennom.

I en time og 36 minutter holder «Kautokeino-opprøret» deg fjetret til kinostolen. Skuespillerne gjør en strålende jobb i å formidle sitt budskap. Tårene som presser på flere ganger i løpet av filmen, lar seg ikke stoppe mot slutten. Etter filmen blir man sittende i salen til rulletekstens, akkompagnert av Mari Boines vakre stemme som synger tittelsporet «Elle».

Skal man kaste terning lander den høyt. Styrken i historien og i skuespillerprestasjonene holder klart mål. Vannfast maskara og lommetørkler anbefales.

Av Vibeke Lund Pettersen

Artikkeltags