«Jeg elsker å være hjemme i Finnmark, det er et paradis»

FIKK PRISEN: Agnete Johnsen fikk nylig overrakt prisen som vinner av Årets Finnmarking 2013 - i Oslo.

FIKK PRISEN: Agnete Johnsen fikk nylig overrakt prisen som vinner av Årets Finnmarking 2013 - i Oslo. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Agnete Johnsen fikk 25 prosent av stemmene da Finnmark Dagblad og Finnmarken kårets Årets Finnmarking.

DEL

(Finnmark Dagblad) – At folk følger med, er stolte av meg og ønsker at jeg skal ha den tittelen, det syns jeg er stort. Jeg er egentlig helt overveldet, det er ganske sykt, sier Agnete Johnsen.

Da Finnmarken og Finnmark Dagblads lesere skulle kåre Årets Finnmarking, gikk nemlig hele 25 prosent av stemmene til jenta fra Karlebotn i Nesseby. Dermed kunne hun nok en gang motta hedersprisen – første gang var i 2008, da hele Black Sheeps gikk tiltopps. Agnete legger ikke skjul på at det føles enda litt større denne gangen.

– Det er jo en veldig stor forskjell. Nå har jeg kastet meg ut i en tilværelse som soloartist, og det er veldig skummelt. Jeg kommer fra et band, og så står jeg plutselig helt alene. Da er det fantastisk at folk støtter meg og hjelper meg videre, det er stort, sier hun.

Startet tidlig

Agnete Johnsen har vært et kjent navn i både Nesseby og Finnmarks kulturliv i lang tid. Helt fra hun var en liten jente har hun opptrådt for venner og kjente, og i 2005, da hun var ti år gammel, sto hun på scenen under 17. mai-feiringen i hjemkommunen. Slik startet en karriere som for alvor skjøt fart med The Black Sheeps, først med lokale opptredener på Ungdommens kulturmønstring, så med hiten «Oro jaska beana» i Melodi Grand Prix Junior i 2008.

To år seinere ble to av bandmedlemmene erstattet av nye, noe som førte til en langdrøy rettslig strid. Men på den musikalske fronten fortsatte suksessen til «nye» The Black Sheeps, med andre plass i Melodi Grand Prix. Og i fjor høst strålte nessebyjenta på TV-skjermen hver eneste uke, som deltaker i NRK-satsingen Stjernekamp. Selv har Agnete aldri vært i tvil om at det er dette hun skal holde på med.

– Helt siden jeg var kjempeliten har jeg visst at jeg ville stå på scenen og synge. Det har ikke vært noe annet jeg har hatt så lyst til å gjøre. Det har vært livet mitt, og det er livet mitt fortsatt. Jeg følger drømmene mine, sier hun.

Sin egen stemme i 2014

Nå har drømmene hennes brakt henne til en artisttilværelse i Oslo. Egentlig flyttet hun til hovedstaden for å studere, men det måtte hun raskt gi opp.

– Jeg forsøkte det i 2010 og 2011, men det var ikke det jeg ville gjøre. Studere kan man jo gjøre når man vil. Så lenge det går bra med musikken, vil jeg holde på med det, sier hun.

Akkurat nå er det sitt første soloalbum som opptar henne. Planen hennes tilsier at den skal slippes i løpet av 2014, etterfulgt av en turné.

– Men akkurat nå er jeg vel i selve tankeprosessen der jeg forsøker å finne ut hvordan platen skal bli. Det kommer i hvert fall til å være noe annet enn det Black Sheeps var, dette blir mer Agnete. Jeg liker litt pop og RnB og hip hop og rock, og vil blande det til en egen sjanger. Det blir noe annet enn det dere er vant til, sier hun.

Selv gleder hun seg til platen er ferdig, sånn at hun på nytt kan fokusere på å stå på scenen. Etter Stjernekamp syns hun nemlig tilværelsen har vært «veldig kjedelig».

– Jeg har savnet det å jobbe så intenst hver eneste uke, det å stå på en scene hver lørdag og underholde folk. Jeg gleder meg veldig til å jobbe for at 2014 skal bli like bra, sier hun.

Samme Agnete

Og da føles det ekstra godt at hele Finnmark stiller seg bak solokarrieren hennes. Tidligere denne uka ble hun kåret til Årets same av NRK Sápmi, og nå har hun i tillegg merkelappen Årets finnmarking å støtte seg til. Hun mener samholdet hun opplever både i Nesseby og i Finnmark gjør det lettere for henne å lykkes.

– Jeg merket det under Stjernekamp også, på Facebook og andre sosiale medier var det mange som støttet meg og var stolte, og skrev statuser der de oppfordret alle til å stemme på meg. Jeg blir så glad for å føle på det samholdet, så godt vi tar vare på hverandre, sier hun.

Og midt opp i det hele er hun glad for at folk på hjemmebane forholder seg til henne akkurat som de alltid har gjort. For selv om Agnete Johnsen har blitt et landskjent navn, er hun fortsatt den samme gamle i Karlebotn.

– De tenker at Agnete er hun som synger, og at de er stolte av meg, men de behandler meg ikke som en kjedis. Jeg har fortsatt mine venner som behandler meg som Agnete, og det er jeg veldig glad for. Derfor er det så godt å komme hjem, for da kan jeg slappe helt av, sier hun.

Og så ofte hun kan, setter hun seg på flyet nordover – helst annenhver måned.

– Jeg elsker å være hjemme i Finnmark. Det er et paradis, rett og slett, sier hun.

Artikkeltags