Identitet på tur

KULTURHUSET LØRDAG: I stykket «Mitt hjem er i mitt hjerte» møter vi Veronica Salinas, Inga Juuso og musiker Per Einar Watle.       Foto: Kristin Opdan

KULTURHUSET LØRDAG: I stykket «Mitt hjem er i mitt hjerte» møter vi Veronica Salinas, Inga Juuso og musiker Per Einar Watle. Foto: Kristin Opdan

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Beaivváš tar identiteten med til Alta, Tromsø, Oslo og Latin-Amerika.

DEL

(Finnmark Dagblad) Det samiske teatret Beaivváš tar identitetsspørsmål med på turné til Alta, Tromsø, Oslo og Latin-Amerika.

Det er utfordrende å høre til flere steder og kulturer. I forestillinga «Mitt hjem er i mitt hjerte» tar Veronica Salinas og Inga Juuso publikum med på betraktninger rundt problemstillinga sett i indiansk og samisk perspektiv.

Fortellerfestival

– «Mitt hjem er i mitt hjerte» har bare vært vist i Kautokeino tidligere med premiere før påske. Nå er vi på vår første turné med den og kommer til Tromsø lørdag. Så avslutter vi i Oslo i slutten av måneden på Fortellerfestivalen før vi tar en pause til neste år og tar turen til Latin-Amerika, men detaljer i forhold til hvor og når har vi ikke satt enda, opplyser informasjonsleder i Beaivváš, Aslak Mikal Mienna til Nordlys.

Salinas røtter

I stykket møter vi Veronica Salinas som i sin oppvekst opplevde hvordan det var å ha røtter i flere kulturer i Latin-Amerika. At hun også flyttet til Norge, forsterket de flerkulturelle erfaringene hun allerede hadde. Og det er naturlig nok Salinas røtter som ligger til grunn for neste års reise (med en spansk versjon), men ikke bare.

– Teatret har jo tradisjon på det. I fjor var vi i Sør-Asia, der har vi vært flere ganger. Og i Østen. Det er et urfolkperspektiv på forestillinga og en universell tematikk som passer overalt og spesielt blant urfolk. Det handler om at man tilhører flere kulturer og hvilke utfordringer det gir – og hva positivt det kan gi deg som person. Dessuten er det viktig for Beaivváš å samarbeide med andre urfolkteatre, sier Aslak Mikal Mienna.

Også Valkeeapää

Teksten i forestillinga er av Salinas med tilleggstekster av den samiske kunstneren Nils Aslak Valkeapää og skuespiller og joiker Inga Juuso.

Forestillinga er en samproduksjon mellom Beaivváš, Kultur i Troms og Riksteateret og forestillinga er hovedsakelig på norsk, opplyser teatret. På scenen møter vi også musiker Per Einar Watle. Haukur J. Gunnarsson står for regien mens Tine Thomassen (Riksteatret) er dramaturg og Berit Marit Hætta er kostymedesigner.

Turnéplan

Forestillinga er allerede spilt i Karasjok og Tana. Øvrig turné er Alta (10/5), Manndalen (11/5), Tromsø (12/5) og Oslo (27/5).

Artikkeltags