I havsulas rike

Artikkelen er over 12 år gammel

Den majestetiske havsula trives i naturreservatet Gjesværstappan. I dag teller kolonien rundt 1.200 hekkende par som voktes nøye av ornitolog Robert Barrett. Enkelte av havsulene fra Gjesvær har også slått seg ned i Russland.

DEL

(Finnmark Dagblad) Bengt Atmann fra Honningsvåg har deltatt i registreringsarbeidet som startet med at lokalbefolkningen meldte fra om at noen få fugler hadde slått seg ned i Gjesværstappan i Nordkapp kommune i 1987. Allerede i 1988 var han på stedsbefaring med den engelske fugleforskeren.

– Barrett har hovedansvaret for de nordnorske havsulekoloniene, og han vet det som skal vites og som er verdt å vite om den største og mest majestetiske sjøfuglen i vår nordlige fauna, sier Altmann.

Muskelbunt

Altmann forteller at det å ringmerke en havsule ikke er det samme som å sette en ring rundt foten på en hvilken som helst annen fugl

– Havsula er en «muskelbunt» av en fugl, og den er utstyrt med et nebb som kan brukes som både kniv, spyd, saks og hakkeredskap. Når man da tar i betraktning at merkingen ikke skjer i trygge omgivelser på flat mark, men i et fuglefjell som er svært bratt, utilgjengelig og sleipt av fugleskit og matrester, vil det betegnes som et arbeid med en fare for sitt eget liv. Når man da ser den iver og arbeidslyst som blir vist under arbeidet, skjønner man at disse fuglene har stor betydning og framskaper følelser hos Robert Barrett, forteller Altmann som innrømmer at han selv også har fått et spesielt forhold til majestene.

– Når man etter endt merking ser blødende hender og revne klær, ser det mer ut som man kommer fra et slagsmål. Men alt har sin sjarm, fastslår han.

Øker med 150 par i året

Gjesværstappan er i dag den nordligste havsulekolonien i Norge. Det har vist seg at det er flere merkede fugler fra mange andre norske havsulekolonier som trenger seg inn i Gjesvær, men det kommer også fugler fra de britiske øyer.

– Det regnes også som sikkert at havsuler fra Island er blant fuglene i vår koloni. Men det finnes ikke beviser for dette, da det ikke er funnet ringmerkede fugler fra denne øygruppen. Selvsagt er det fugler fra egenproduksjon i vår koloni som utgjør hovedtyngden av fuglene. I dag kan man med sikkerhet si at havsulene i Gjesværstappan har kommet for å bli, og utviklingen i kolonien har vært eksplosjonsartet. Fram til i dag vet vi at kolonien vår har økt med gjennomsnittlig 100 til 150 hekkende par i året, og kolonien teller i dag rundt 1.200 hekkende par, forteller Bengt Altmann.

I Russland

En videre interessant utvikling er registreringen av to par havsuler fra Gjesvær som hadde slått seg ned i Russland.

– På Sjuøyene utenfor Murmansk ble det i 1996 bygd to reder, og en av fuglene la et egg. Om dette egget ble klekket ut, vet ingen. Det vi vet er at begge fuglene kommer fra Gjesvær. De ble merket som unge i redet i vår koloni i 1991 av Robert Barrett. Det vi vet i dag om disse fuglene er at de har slått seg ned for å bli der og teller i dag rundt 100 hekkende par, sier han.

Kommet for å bli

Bengt Altmann mener det blir spennende å følge den videre utviklingen for havsulene i Gjesværstappan.

– Denne store, majestetiske og samtidig vakre sjøfuglen er kommet for å bli, så det er bare å gjøre seg kjent med den, sier han.

Artikkeltags