«Det var ønsket om å være lenge på tur som førte til at vi dro på ski fra Lindesnes til Nordkapp.»

Artikkelen er over 12 år gammel

Grønlandshunden Kirak ligger på rygg og koser seg i fiskerihavna i Honningsvåg. Sammen med eieren Rannveig Aamod og Anne Grete Nebell kom han denne uka i mål på Nordkapp.

DEL

(Finnmark Dagblad) Grønnlandshunden Sirku hører også med i følget på den vel fire måneder lange ekspedisjonen nordover. En tur som startet fra Lindesnes den 3. januar.

- Hundene har gjort en kjempejobb med å dra pulken vår hele veien nordover, sier Anne Grete Nebbel.

Lånte sykler

På selveste 17.mai ankom de målet. Ikke på ski riktignok slik som planlagt. Våren kom tidlig i Finnmark i år, og Rannveig og Anne Grete så seg nødt til å parkere skiene på Skaidi.

- De siste milene prøvde vi å gå om natta, men etter hvert nyttet ikke det heller, sier Anne Grete.

I stedet fikk de låne sykler på Skaidi, og de tråkket seg inn de siste milene mot målet. For de tobeinte gikk det helt greit med sykkel, men for de firbeinte ble den siste biten verre.

- De har fått litt såre poter av å springe på asfalt. Så lenge vi holdt oss på snø, så gikk alt greit, forteller de.

Glad i friluftsliv

Anne Grete Nebell og Rannveig Aamod kommer begge fra Møre og Romsdal fylke, og de forteller at det var ønsket om å være lenge på tur som førte til at de ga seg ut på ekspedisjonen fra Lindesnes til Nordkapp.

- Vi er glade i friluftsliv, med det var vel mer tilfeldig at vi bestemte oss for å gå Norge på langs, sier Anne Grete.

Hun har ingen forklaring på hvorfor det hvert år er så mange som gir seg ut på Nordkapp-ekspedisjon.

- Motivene for å dra er nok veldig forskjellige. For oss har selve turen og opplevelsene underveis vært det viktigste, sier hun.

Stadig flere

I går starten de på hjemturen med buss og fly etter å ha besøkt både Nordkapp og Knivskjelodden. Nå er det tilbake til den vanlige hverdagen igjen, men egentlig kunne de ha tenkt seg mer.

- Vi kunne godt ha fortsatt med å være på tur ennå en tid, sier de,

En ting er sikkert. Anne Grete og Rannveig er ikke alene om å gi seg i kast med den utfordringen det er å ta seg fram til Nordkapp på en litt utradisjonell måte. På nettet finnes en egen hjemmeside der en del av de som har gått fra Norge på langs er listet opp. På www.norgepaalangs.info står det foreløpig nærmere 100 oppføringer. Blant disse finner vi kjente navn som blant annet Lars Monsen og Trond Strømdahl som gikk Norge på langs i 1989 og som har skrevet boka «Norge på langs». Stein P. Aasheim, er også en kjent norgepålangsfarer som tilbakela turen i 1976.

Tilbake til kjas og mas

De siste årene ser har det bare blitt stadig flere. Jan Roar Førre som var den første som gikk Norge på langs og svømte over Magerøysundet, skriver på hjemmesiden sin at det er vanskelig å tilpasse hjernen til det folk kaller mas og kjas og prosedyrer i bøtter og spann etter en slik tur.

- Hva blir det neste? Puss opp huset. Sydpolturen får vente, skriver den avtroppende norgepålangsfareren.

Artikkeltags