Bjerk avskyr finnmarkinger

Guro Saniola Bjerk står bak filmen «Fjellfinnhua».

Guro Saniola Bjerk står bak filmen «Fjellfinnhua». Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Filmskaper Guro Saniola Bjerk føler sterk avsky mot finnmarkingene som på usaklig grunnlag deltar i debatten om «Fjellfinnhua».

DEL

(Finnmark Dagblad) Etter mye om og men ble «Fjellfinnhua» til slutt vist på TV i forrige uke. Guro Saniola Bjerk har fått mange positive tilbakemeldinger, men det siste året har mange også ytret seg kritisk og negativt om «Fjellfinnhua» og filmskaperen selv.

– Jeg husker en gang jeg ble vist ei utskrift fra ei lukket facebookgruppe, hvor det ble diskutert «hvor intelligent kan egentlig Guro Saniola Bjerk være?!.» Dette var før noen i det hele tatt hadde sett filmen min, sier hun ifølge Finnmarken.

Fikk 100 SMSer

Slike usaklige debatter har hatt sin påvirkning på finnmarkingen.

– Jeg føler mer og mer avsky for Finnmark og befolkningen, for hvordan man behandler hverandre. Det er motbydelig hvordan man kan være mot hverandre i nord. Jeg ser at fylket er i ferd med å rives i filler. Jeg så det til en viss grad for et år siden, men enda sterkere nå. Det håper jeg blir tatt alvorlig, også på et nasjonalt nivå, sier Guro Saniola Bjerk. Under torsdagens TV-sending mottok Saniola Bjerk mange tilbakemeldinger.

– Mens filmen gikk, tikket det inn nesten 100 meldinger på telefonen. De fleste kom fra nummer jeg ikke hadde lagret på telefonen. Det var utelukkende positiv respons, noe som var forventa. Om noen har noe negativt å komme med, sier de det ikke direkte til meg, men kommer med det i lukkede facebookgrupper eller aviskronikker under pseudonymer eller initialer, sier Guro Saniola Bjerk.

Gammeldags

Et viktig tema i filmen er særrettighetene samer har.

– Det er ganske mange rettigheter de samiske har som jeg ikke har i Finnmark, men jeg vil ikke snakke for mye om meg selv, men heller om folk generelt. Men det går mye på at man i dag føler at samer og nordmenn står på likt nivå, det er ingen av partene som har mindre penger, er mer alkoholisert eller har mindre muligheter til å komme inn på skoler. Vi er forbi det stadiet, mener Saniola Bjerk. Hun mener ordningen med økt stipend og studielån for samiske, samisk-kvote ved studieopptak og krav om samisk språkkompetanse i enkelte kommuner er ordninger som politikerne må vurdere å endre.

– Det er noe jeg gjerne vil reise debatt om. Vi trenger ikke alle disse ordningene lenger, sier hun.

Nye prosjekter

Mens «Fjellfinnhua» lever videre og skaper debatt, er filmskaperen i gang med nye prosjekter.

– Jeg har fire nye filmer på gang. Mange har spurt om jeg kommer med en oppfølger, men det vil jeg ikke svare på i dag, sier en hemmelighetsfull Saniola Bjerk. Hun røper derimot at hun blant annet holder litt på med noen opptak i Austertana, hvor hun har sitt tilholdssted.

– Jeg driver for meg selv som produsent og regissør. Blant annet har jeg en co-produksjon på gang med noen produsenter i Tyskland., forteller hun.

Artikkeltags