(Finnmark Dagblad)

Nå ber hun foreldre tenke seg om før de tar mindreårige barn med for å se filmen.

Filmen har en aldersgrense på 11 år, men foresatte kan ifølge Medietilsynet ha med seg barn som er fra åtte år, dersom de foresatte mener at det er forsvarlig. Det er det siste Ellen Mienna ber foreldre og foresatte om å ha i bakhodet.

– Man bør tenke seg om. Barna klarer ikke å tenke så langt som voksne, og foreldrene bør kanskje se filmen først og så vurdere om barna skal få se den, sier hun til Finnmark Dagblad.

Lukket øynene

– Jeg visste hvordan scenen i filmen ville bli der de to blir halshugget, men likevel lukket jeg automatisk øynene da scenen ble vist, sier Ellen Mienna.

– Selv om man ikke ser at de blir halshugget, så hører man lyden. Bare det er utrolig sterkt, sier Mienna.

Hun så for første gang filmen på førpremieren i Alta torsdag kveld. Sammen med sønnen Ole Nicklas, datteren Janne, og mannen Jan Olav Guttorm.

– Det var en veldig sterk opplevelse. Jeg satt anspent og knyttet nevene gjennom hele filmen, sier hun til Finnmark Dagblad.

Sønnen Ole Nicklas og ektemannen Jan Olav var i Tromsø på premieren onsdag og så filmen da.

– Ole Nicklas har sikkert lest manuset 100 ganger. Men jeg sa til ham at han kom til å gråte når han så filmen for første gang. Og da han ringte meg etter premieren i Tromsø, sa han: «Mamma, du hadde rett, jeg gråt.», sier mamma Ellen Mienna.

– Snill film

Ellen Mienna er vokst opp i Kautokeino. Men hun var allerede blitt tenåring da hun for første gang hørte om Kautokeino-opprøret.

– Vi hørte aldri om det på skolen, og heller ikke sønnen min som går i 6. klasse har hørt noe om den på skolen, sier hun.

– Det var veldig uvirkelig da jeg hørte om det den gangen, og det var like uvirkelig å se filmen. Hvordan er det mulig at noe sånt skjedde, spør hun.

– Men da skjønner man hvordan og hvorfor samene er blitt behandlet dårlig, sier hun.

I Kautokeino går man nå mann av huse for å se filmen.

– Jeg hørte at det var satt opp fem ekstraforestillinger. Selv pappa (Jens Mienna) skal på kino – han som aldri har vært på kino, sier Ellen Mienna.

Stolt mor

Om sønnens skuespillerprestasjon, sier hun:

– Han var utrolig flink. Og i de scenene der han og mora Elle var sammen, var der de fleste tørket tårene. Blant annet da mora slo sønnen, sier Ellen Mienna.

Om Ole Nicklas får være med i andre filmer?

– Han har lært veldig mye av dette, og har lyst til å være med i flere filmer. Men vi kommer til å tenke oss om både før vi sier ja, sier mamma Ellen Mienna.

Som til slutt vil takke Origo Nord og Aurora for at familien ble invitert til førpremieren i Alta.

– Det var veldig hyggelig. Og Ole Nicklas fikk blomster for første gang, det var han veldig stolt av.