Årets kulturpris til Inga Ravna Eira

Artikkelen er over 11 år gammel

I helga ble kulturuka i Karasjok avsluttet med festforestilling der kulturpris, kulturstipender og Ung kulturpris ble delt ut.

DEL

(Finnmark Dagblad) Prisvinneren ble svært glad for prisen.

- Jeg synes det var kjempeflott. Det å få pris fra sin egen kommune er veldig stort. Å bli anerkjent hjemme betyr mye for meg. De sakene jeg har jobbet for, det er ikke slike saker som glitrer på politikerlistene.

Hjertesaken til Inga Ravna Eira er utvikling av samisk språk.

- Jeg slåss for samisk språk og det samiske i skolen. Jeg er med i den samiske forfatterforeningen, hvor vi jobber med å få utgitt samiske bøker, men vi mangler bevilgninger til å gi ut samisk litteratur. I forfatterforeningen arbeider vi aktivt med å få unge samisktalende til å skrive, og nå ser det ut som vi lykkes med det. Vi begynner å se fruktene av det arbeidet. Men vi ønsker også å skrive mer for barn og unge, sier hun.

Inga Ravna Eira jobber også for å forebedre tilbudet til samisktalende eldre og demente. Det er opprettet en egen samisk demensforening.

- Nå har vi fått samisk demenstelefon og det er utarbeidet brosjyremateriell på samisk som retter seg mot demente.

Ung pris

Ung kulturpris gikk til Rolf Morten Anti Amundsen eller Rolffa som han også kalles. 19-åringen fra Karasjok fikk prisen for sitt engasjement for å synliggjøre barne- og ungdomskulturen i hjembygda.

Han er kjent for sin hjemmeside der unge og gamle kan laste ned hans egenproduserte musikk. Musikksjangeren hans er såkalt ”partyjoik”. I tillegg til å komponere, spiller han gitar, keyboard, piano, trommer og trompet. Anti Amundsen har deltatt både i ungdommens kulturmønstring, fylkesmønstringen og landsdelsmønstringen i Trondheim.

Nå holder han på å lage kjenningsmusikken til Izu, som er det nye ungdomsprogrammet til NRK Sámi Radio.

De to kulturstipendene gikk til Elin Kåven og Marte Fjellheim Sarre.

Artikkeltags