(Nettavisen): Ved nyttår var 100 svenske kroner verdt 98 norske. På litt over en måned har svenskekrona falt dramatisk, og den norske kronen har styrket seg.

Det gjør at du får 100 svenske kroner for kun 93 norske nå. Det betyr mer for mindre for norske grensehandlere.

1.900 per handletur

Nordmenn legger igjen i snitt 1.900 kroner på en vanlig handletur til Sverige. Det betyr at du på denne utviklingen kan spare omtrent 75 kroner per tur. Men forbrukerøkonomen i Danske Bank vil advare mot å tro det er altfor mye å spare på valutautviklingen.

– På kort sikt er denne endringen ikke veldig stor. Men hvis sentralbanken hever renten vil det kunne styrke kronen på sikt, og dermed gi mer rabatt for grensehandlere, sier Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

Råd til harryhandlerne

Hun har imidlertid noen råd til norske harryhandlere som tenker å reise over grensa for å spare noen kroner.

– Hvis du skal på svensketur, sjekk priser på tilsvarende produkter i Norge og husk å beregne transportkostnadene i regnestykket. Det er tross alt å spare penger som ofte er motivasjonen for å reise, sier hun til Nettavisen Økonomi.

For selv om brennevin, snus og tobakk er varer mange nordmenn sparer mye penger på å handle i Sverige, endrer tross alt ikke kvoten seg selv om du får mer igjen for pengene. Det betyr at det er ikke er særlig mye mer å spare på disse varene.

– Og hvis du skal ta flere turer, må du huske både drivstoffpriser og bompenger med i regnestykket, understreker forbrukerøkonomen.

Utviklingen kan snu

Hos den andre storbanken, Markets-avdelingen i DNB, er valutastrateg Magne Østnor av oppfatningen at utviklingen kan snu.

– Vi har vært litt overrasket over denne utviklingen. Fremover forventer vi en styrket norsk krone og svenskekrone. Begge sentralbankene skal øke rentene, og økt oljepris vil bidra. Gapet vil dermed bli mindre, og grensehandelen vil bli dyrere for nordmenn, sier han.