Gå til sidens hovedinnhold

Korona-regler: Slik blir bilferien

Artikkelen er over 1 år gammel

Myndighetene håper folk vil snakke sant på svenskegrensa. I Finland kan bilister ha lite de skal ha sagt.

I praksis er det liten kontroll på grensa om folk bare har kjørt gjennom Sverige på vei fra Danmark eller Gotland, eller om de har feriert hos «söta bror».

Systemet er i stor grad basert på tillit, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) og helseminister Bent Høie (H) til NTB.

– Dette er tillitsbasert. Vi kan ikke drive å ettergå folk, sier Mæland.

Kan måtte sannsynliggjøre

Mandag ble grensene i Norden åpnet, men ikke til Sverige – med unntak av øya Gotland i Østersjøen. Opphold i Sverige utløser dermed innreisekarantene i ti dager.

Imidlertid er det lov til å bruke Sverige som transittland på vei til og fra Danmark og Gotland. Ved retur til Norge holder det ofte å forklare hvor man har vært til politiet og tollerne på grensa, sier Mæland.

– Men vi kan gjøre stikkprøver og vurderinger, og man kan bli spurt og måtte sannsynliggjøre det man hevder. Dette er hver enkelts personlige ansvar, sier hun.

De som har vært i Danmark eller på Gotland, trenger heller ikke dokumentere at de har tatt korteste vei gjennom Sverige, slik myndighetene krever.

– Hvis du har vært i Danmark og kjørt gjennom Sverige, kan du passere dersom du ikke har stoppet i Sverige. Men det har vi selvfølgelig ikke muligheten til å kontrollere, sier Høie.

– Men om du for eksempel har bilen full av poser fra Systembolaget, er det jo grunn til å tro at du har stoppet, føyer han til.

Frustrerte hytteeiere

For de over 12.400 norske hytteeierne i Sverige skaper innreisekarantenen stor frustrasjon.

– Det er bare tull det de holder på med. Vi er mye tryggere på hytta enn på strendene rundt Oslo, sier Einar Rudaa, som er en av initiativtakerne til Facebook-gruppa «Gruppen for oss med fritidsbolig i Sverige» med over 5.500 medlemmer til NTB.

Rudaa har hytte ved Värmlands nes ved Vänern, og både han og mange andre planlegger å reise til hytta uansett og ta karantenen etterpå.

– Men det blir jo en kortere ferie på hytta, sukker han.

I et brev til Høie og Mæland denne uka krever Rudaa og andre hytteeiere dispensasjon fra reglene om innreisekarantene. De nåværende reglene har ført til både sinne og sviktende respekt for vedtaket.

– En dispensasjon burde ikke være vanskelig å gi. Da ville man jo sluppet eventuelle juksemakere på grensa også, sier han.

Ingen karantene-registrering

På grensa skjer det heller ingen registrering av karantenepliktige. Å overholde karantenen er et personlig ansvar, opplyser fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup i Politidirektoratet til NTB.

– Plikten til å oppholde seg i karantene følger av karanteneforskriften, og er ikke noe som pålegges den enkelte, verken av politiet eller helsemyndighetene Det er opp til den enkelte å vurdere om de har vært ute av landet på en måte som gjør at de må gå i karantene, sier han.

Overtredelse av karanteneplikten er straffbart, og den som forsettlig eller grovt uaktsomt bryter karantenereglene, kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

– I den grad politiet får opplysninger om eventuelle mulige brudd på karanteneplikten, vil dette registreres og følges opp, sier Schjelderup.

Finland lar ikke nordmenn komme til landet via Sverige

Nordmenn som drar på ferie til Finland og bruker Sverige som transittland, kan bli avvist ved ankomst, opplyser den finske grensemyndigheten.

– Per i dag er fritidsreiser ikke tillatt via den indre grensen fra Sverige til Finland, skriver Jonna Härkönen ved det finske sjøoppsynet i en e-post til NTB.

Hun vektlegger at det ikke er statsborgerskap som er avgjørende, men landet man reiser inn fra. De fleste land tillater ikke gjester fra Sverige på grunn av koronasituasjonen i landet.

Det betyr at nordmenn som vil til Finland, må bruke fly eller krysse landgrensen i nord.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken