Det er i anledning markeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark at Kong Harald besøker Kirkenes 25. oktober. Denne oktoberdagen er det 75 år siden den Røde Arme marsjerte over grenselinja mellom Norge og Russland og frigjorde det okkuperte Finnmark.

Prosjektleder Karoline Heggedal har jobbet med å sette sammen programmet for markeringene siden i vinter. Hun lover aktivitet allerede fra september, men selve frigjøringsuken er fra søndag 20. til 27. oktober, skriver Sør-Varanger kommune i en pressemelding.

− Det er utrolig mange involverte og mye som skal sys sammen for å få et smidig arrangement. Oppå det hele har vi utfordringen med været, som ingen av oss styrer, sier Heggdal.

Med markeringen er det et viktig mål å videreføre kunnskapen om den dramatiske krigshistorien i Sør-Varanger til de unge. Med tiden er det blitt færre og færre tidsvitner, ifølge enhetsleder for kultur og fritid i Sør-Varanger kommune.

− At det blir stadig færre tidsvitner viser hvor viktig det er å bruke denne anledningen til å sette fokus på krigshistorien slik at vi slipper å oppleve noe lignende igjen, sier Harald Sørensen.