Märtha Louise og Ari skilles

STOCKHOLM, SVERIGE 20160430.
Prinsesse Märtha og Ari Behn ankommer Stockholms rådhus og lunsjen i forbindelse med at kong Carl Gustaf av Sverige fyller 70 år lørdag. Dagen feires med flaggheising, lunsj og bankett sammen med gjester i Stockholm, Sverige. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

STOCKHOLM, SVERIGE 20160430. Prinsesse Märtha og Ari Behn ankommer Stockholms rådhus og lunsjen i forbindelse med at kong Carl Gustaf av Sverige fyller 70 år lørdag. Dagen feires med flaggheising, lunsj og bankett sammen med gjester i Stockholm, Sverige. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skilles etter 14 års ekteskap, opplyser Kongehuset. Paret har tre døtre.

Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen. De to giftet seg 24. mai 2002 i Nidarosdomen.

Sammen har de barna Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn og Emma Tallulah Behn. Foreldrene vil ha delt omsorg, og barna fortsetter på sine skoler.

– Livet går ikke på skinner. Det har både Ari og jeg erfart. Men aller tydeligst blir det nå, når livet har gjort noen krumspring vi aldri hadde sett for oss. I disse dager går nemlig vi to fra hverandre. Vi avslutter ekteskapet, men forblir sammen i foreldreskapet, sier Märtha Louise i en pressemelding.

– Prøvd over lang tid

Prinsessen forteller at de to over lang tid har gjort et forsøk på å redde ekteskapet, men at de har vokst for langt fra hverandre til at dette er mulig. Hun sier videre at de ber om ro i en sårbar prosess.

– Det er usigelig trist for oss begge å oppdage at veien videre ikke går sammen på den måten den pleide. Vi har som så mange andre vokst fra hverandre – til steder vi ikke lenger møtes som vi gjorde før. Det er forferdelig å oppleve at det ikke er noe mer vi kan gjøre. At vi har prøvd alt over lang tid, og at vi likevel ikke kan møtes der vi gjorde før, gjør det umulig for oss å fortsette, sier prinsessen videre.

Blir i Lommedalen

Märtha Louise forteller videre at de vil bevare vennskapet. Prinsessen blir boende i Lommedalen, mens Ari Behn vil bosette seg i barnas nærområde, opplyser Kongehuset.

– Vi føler skyld fordi vi ikke lenger klarer å skape den trygge felleshavnen sammen som barna våre fortjener. Men vi håper og tror at vi skal klare å holde fast på vennskapet gjennom det som nå ligger foran oss.Vi ber om og håper at vi får ro i denne sårbare prosessen. Barna trenger tid til å fordøye, sørge og finne nytt fotfeste – hver og en for seg. Vi er bare mennesker vi òg, avslutter hun

Vondt og trist

– Det er mange som berøres når et ekteskap går i oppløsning. Det er vondt og trist – også for oss som står rundt, sier kongen og dronningen i en kommentar til nyheten om at prinsesse Märtha og Ari Behn skal skilles etter 14 års ekteskap.

– Vi er glade i Ari og er takknemlige for alt vi som familie har opplevd sammen. Vi vil ha et godt forhold til Ari også i fremtiden, sier kongeparet i en pressemelding som ble sendt ut fredag ettermiddag.

Kongeparet feirer i år selv 25 år på tronen og ble signet i Nidarosdomen, samme sted som Märtha og Ari ble gift for 14 år siden

FAKTA OM PRINSESSE MÄRTHA LOUISE

*Eldste barn av kong Harald og dronning Sonja. Født 22. september 1971.

*Giftet seg med Ari Mikael Behn den 24. mai 2002.

*Har tre døtre med Behn.

*Nummer fire i arverekken til tronen etter sin bror, kronprins Haakon, og hans to barn, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

* Utfører offisielle oppdrag for kongehuset innenfor områder som angår mennesker med nedsatt funksjonsevne. Deltar ved offisielle anledninger som 17. mai, jul, kongelige bryllup, dåper og begravelser.

* Beskytter for sju organisasjoner. Deltar aktivt i prinsesse Märtha Louises fond som gir støtte til aktiviteter for funksjonshemmede barn og unge.

* Privat har hun tjent penger som forfatter av flere bøker og lydbøker, som programleder for flere fjernsynsserier, og for en egen avisspalte.

* Begynte i januar 2002 å arbeide med kulturformidling og rosenmetoden på selvstendig grunnlag.

* Startet i 2007 «engleskolen» Soulspring, tidligere Astarte Education, sammen med Elisabeth Nordeng.

(Kilder: Kongehuset.no og kongehusets årsberetninger)

FAKTA OM ARI MIKAEL BEHN

*Norsk forfatter født i Aarhus i Danmark i 1972.

*Giftet seg med prinsesse Märtha Louise fredag 24. mai 2002 i Nidarosdomen.

*Har tre barn med prinsesse Märtha Louise – Maud Angelica Behn (født 29. april 2003), Leah Isadora Behn (født 8. april 2005) og Emma Tallulah Behn (født 29. september 2008) 

Artikkeltags