Joik og bioprospektering avsluttet statsbesøk

Kong Harald og det singaporske presidentparet Tony Tan Keng Tam og fru Mary Tan fikk en omvisning av rektor Anne Husebekk i skipsnavigasjonssimulatoren på UIT Norges arktiske universitet under statsbesøket i Tromsø onsdag.

Kong Harald og det singaporske presidentparet Tony Tan Keng Tam og fru Mary Tan fikk en omvisning av rektor Anne Husebekk i skipsnavigasjonssimulatoren på UIT Norges arktiske universitet under statsbesøket i Tromsø onsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Samiske kulturbærere og spissforskning innen marin bioprospektering sto på menyen da statsbesøket fra Singapore ble avsluttet i Tromsø onsdag.

Kong Harald og det singaporske presidentparet Tony Tan Keng Yam og fru Mary Tan gjestet UiT Norges arktiske universitet i Tromsø onsdag. På det samiske senteret vartet Niko Valkeapää opp med joik om rypa – en fugl som ofte sees inne på universitetsområdet.

Presidentparet og kongen fikk også en kort presentasjon av det samiske innslaget på et universitet som ifølge rektor Anne Husebekk kan smykke seg med å være det 8. beste i verden på publisering av vitenskapelige artikler om Arktis.

På en smågrå og duskregnpreget campus ble presidentparet og kongen også vist fram noe av spissforskningen som skjer i Ishavsbyen med marin bioprospektering – letingen etter verdifulle stoffer i havet som en av hovedingrediensene. De rakk også å få et inntrykk av skipsfart i den moderne skipssimulatoren på Universitetet.

Det første statsbesøket fra Singapore noen gang skulle senere avrundes med en tur på forskningsskipet Helmer Hanssen.

Artikkeltags