Gå til sidens hovedinnhold

Kommunisme er rett og slett ikke humant, og det er utrolig at et norsk parti i 2019 vil ta dette ordet i sin munn

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvorfor vil ikke partiet Rødt ta avstand fra kommunismens uhyrligheter?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Partiet Rødt er på fremvekst i Norge. Selv i Finnmark og Troms får partiet 4,9 prosent på siste måling gjort av Infact for Amedia og NRK.

Bjørnar Moxness er en flink og sympatisk politiker. Han har gjort en strålende jobb i luftambulansesaken og virker å være en dyktig realpolitiker. I Troms og Finnmark har Jens Ingvald Olsen etablert seg som en sterk kritiker av fylkessammenslåingen og vært en markant politiker i Tromsø. Det er ingen tvil om at Rødt kan gjøre en god jobb i enkeltsaker. Partiet som helhet har mange gode saker og har vist seg å stille viktige og gode spørsmål.

Det er imidlertid elementer i partiets prinsipprogram som virker skremmende. At partiet så sent som i mai i år bestemte seg for å ikke ta vekk begrepet «kommunisme» fra programmet, er ufattelig. Nevnte Moxness forsøkte å få dette fjernet, men lyktes ikke med å få flertallet med seg. Programmet inneholdt forøvrig en del andre formuleringer om maktovertakelse og om forsvar av «folkeviljen» som kan gi en uggen følelse.

I Norge mangler det ikke på advarsler mot ytre høyre, med rette. Rasisme og raseskille er farlig og destruktivt, og det skal man advare mot. Å være kritisk til bølgen med høyrepopulisme er på sin plass. Advarselene mot den ytterste venstreside, kommer imidlertid ikke like ofte.

Men at kommunisme er farlig, kan det ikke herske noen tvil om. Det har som kjent vært prøvd ut, og det har aldri gått bra. Dette er meget skummelt tankegods, som man ikke bør lefle med.

Noen av de verste forbrytelsene mot menneskeheten, er nemlig begått av kommunister. Mange har kanskje sett serien om den siste tiden til Tsaren i Russland og hans familie på Netflix, der hele Tsar-familien, med barn og voksne, effektivt ble utslettet på ordre fra kommunisten Lenin. Barna ble skutt ned i kaldt blod for at kommunistene ønsket å holde fast ved makta, og fryktet at familien skulle bli frigjort. Da er det bare å kvitte seg med problemet i kommunistenes verden.

Sommeren 1918 forlangte Lenin også at alle «upålitelige elementer» skulle sperres inne i en form for konsentrasjonsleire, dette innbar vel i praksis alle som ikke støttet kommunistene. Det sier ikke så rent lite om metodene. Alle som er uenige i styret, skal bringes til taushet. I et slikt samfunn er det ikke rom for ytringsfrihet og meningsulikhet. Det er ingen rom for ubehagelige spørsmål.

Josef Stalin og Mao Zedong er andre blodtørstige kommunistiske statsledere uten respekt for menneskeliv. Overslagene over antall mennesker som mistet livet som følge av tiltak gjennomført under Stalins lederskap er svært varierende, men det antas å dreie seg om millioner over en periode på et tyvetalls år.

Situasjonen i Nord-Korea kjenner de fleste til. Heller ikke der har kommunismen vært en særlig fin tilvekst for befolkningen, som sulter og undertrykkes. De lever nærmest i steinalderen, uten å få tilgang til selv informasjon, noe vi i resten av verden tar som en selvfølge. Det er umulig å forestille seg å leve under slike forhold.

For å oppsummere, virker kommunismen å bære preg av at politiske motstandere kan tas livet av, og makten skal tas, gjerne med vold og drap. Er noen uenig må de sperres inne.

Veien er selvfølgelig lang fra partiet Rødt til handlingene til disse kommunistiske statslederne, men når man velger å ikke ta ut formuleringen om kommunisme fra sitt prinsipprogram, som skal ligge til grunn for all partiets politikk - så sender man et signal om at man deler verdiene som ligger til grunn for disse tyrannenes styre. Det gir en vond gjenklang. Assosiasjonene går til makt som skal tas med vold, alle som eier noe er fiender og at alt er lov for å undertrykke og holde på makten.

Så mange som 100 millioner drepte mennesker i land som Sovjetunionen, Kina og Nord-Korea sier vel sitt om hvor godt dette styresettet fungerer. Kommunismen er rett og slett ikke human. At det fortsatt finnes elementer som tilsynelatende støtter et slikt tankegods i 2019 i Norge, er intet annet enn skremmende.

I denne sammenhengen er det også greit å ha med seg at Rødt er bygd på grunnmuren til AKP-ML, Arbeidernes kommunistparti-marxistlenisitene. AKP var inspirert av Lenins og Maos partimodeller, og væpnet revolusjon var en del av argumentasjonen. Det var bygget på reinspikka ekstremisme. Rødt har aldri tatt noe grundig oppgjør med det totalitære, til tross for at mulighetene har vært mange.

Det er på tide at partiet Rødt tar avstand fra kommunismens uvesen. Da kan de bli tatt på alvor på lik linje med andre partier på venstresiden. Så lenge et flertall ønsker å bruke begrepet kommunisme i sitt prinsipprogram, vil frykten for mange være at man gir sin tilslutning til noe svært udefinert og veldig skremmende. Det gir rett og slett mistanke om en skjult og skummel agenda.

Kommentarer til denne saken