[Bergensavisen] Onsdag formiddag ble KNM «Helge Ingstad» sjøsatt igjen. Det skjer seks uker etter at fregatten ble hevet i Hjeltefjorden og deretter transportert til Haakonsvern.

– Det har vært en intensiv arbeidsperiode som gjør at vi i dag sjøsetter KNM Helge Ingstad i henhold til planen. Vi har dermed frigjort den innleide lekteren, og kan benytte oss av allerede eksisterende infrastruktur ved Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern, opplyser kommandørkaptein Håvard Mathisen, prosjektleder i Forsvarsmateriell.

Tre personer har fått status som mistenkte etter fregatthavariet 

Sjøforsvaret har fortsatt driftsansvaret for fregatten, og det er Forsvarsmateriell som har ledet og koordinert arbeidet med midlertidig tetting av skadene på fregatten, opplyser Sjøforsvaret i en pressemelding.

Saken fortsetter under bildet.

 

Arbeidet som er gjort så langt har fokusert på midlertidig tetting av skadene i skrogen som er under vannlinjen. Det er sveiset stålplater over de skadde områdene.

– Dette er en stor operasjon som har krevd et høyt sikkerhetsfokus og stor grad av fleksibilitet. Det er takket være godt samarbeid fra mange aktører, sier Mathisen.

Etter sjøsetting skal «Helge Ingstad» slepes inn i tørrdokken på Haakonsvern for videre arbeid og kartlegging av det totale skadeomfanget om bord i fregatten.

– Funnene vil bli brukt til å sammenfatte en tilstandsrapport som skal beskrive de skips- og våpentekniske skadene som følge av havariet. Tilstandsrapporten skal være ferdig før sommeren, opplyser Sjøforsvaret.