«La oss vise varme og medmenneskelighet i en tid som er tøff for oss alle»

UNNGÅ RYKTER: Sjefsredaktør Anniken Renslo Sandvik støtter fungerende ordfører Otto Strands oppfordring om å unngå ryktespredning i drapssaken.

UNNGÅ RYKTER: Sjefsredaktør Anniken Renslo Sandvik støtter fungerende ordfører Otto Strands oppfordring om å unngå ryktespredning i drapssaken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederI helga ble Vadsø rystet av et brutalt drap. 18-år gamle Håvard Pedersen ble knivstukket og drept da han var på jobb på Coop Byggmix i sentrum. Etter en dramatisk pågripelse har politiet har siktet en 17 år gammel gutt for ugjerningen.

Etterpå sitter vi alle igjen med en sorg over at et ungt menneske har blitt fratatt livet på det mest brutale viset, og vi føler med de pårørende som har mistet en de elsker. Det er umulig å forestille seg den smerten de nå opplever.

Søndag kveld gikk fungerende ordfører Otto Strand ut med en oppfordring til kommunens innbyggere om ikke å bidra til ryktespredning i saken. Det er en oppfordring iFinnmark slutter seg til.

Det faktum at den siktede 17-åringen kom til Norge fra Afghanistan som mindreårig asylsøker, har fått internett til å koke. På Facebook-siden til iFinnmark har mange titalls kommentarer blitt slettet på grunn av rasistisk innhold. Det har ført til at vi har fått kritikk for å drive sensur på lik linje med sovjetregimet. Det lever vi godt med, all den tid kommentarene som slettes kun er egnet til å gi grobunn for hat. I den forbindelse vil vi minne om at hatefulle ytringer er forbudt ved norsk lov.

Samtidig dukker det opp mange spørsmål det er naturlig å søke svar på. Det er ingen tvil om at mindreårige asylsøkere kommer til Norge med traumer og tung psykisk ballast. Mandag kunne vi lese at Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er bekymret for manglende oppfølging av flyktningers psykiske helse, og spesielt når det kommer til enslige mindreårige.

Organisasjonen uttaler seg på generelt grunnlag, men det er naturlig å stille spørsmål om hvordan den siktede 17-åringen har blitt ivaretatt i Vadsø. Ikke minst blir dette aktualisert når det er klart at politiet har fått bekymrede henvendelser om personen flere ganger den siste måneden. Disse spørsmålene må stilles dersom vi skal få svar på hvorfor Håvard Pedersen ble drept.

Men samtidig må vi huske på at vi har med helt vanlige mennesker å gjøre på begge sider av saken. Det aller viktigste vi kan gjøre er å ta vare på hverandre, og tilby en klem eller noen gode ord til dem vi ser trenger det.

I så måte fortjener både krisestaben i Vadsø kommune og en rekke frivillige ros for måten de har håndtert denne saken på. Selv om vi er midt i høysesongen for ferie, har en rekke personer sluppet det de har i hendene, og stilt opp for at pårørende og andre berørte skal få den hjelpen og støtten de trenger. Det er imponerende, og noe vi kan la oss inspirere av. La oss vise varme og medmenneskelighet i en tid som er tøff for oss alle.

Artikkeltags