Knallvarmen kommer - til nesten hele landet

– Man må gjerne bade, men det blir kanskje ikke så veldig lange bad, melder meteorologen

– Man må gjerne bade, men det blir kanskje ikke så veldig lange bad, melder meteorologen Foto:

Det tvitres om varme dager over hele linja, også i Nord-Norge, men vakthavende meteorolog tar forbehold.

DEL

Meteorologisk institutt melder om at sommervarmen fortsetter ut uka og at flere steder i landet vil komme opp mot tjueåtte plussgrader. På Twitter skriver de dette:

«På tide å finne fram badetøyet i #SørNorge. Sommervarmen fortsetter ut uka og flere steder vil nå 28 grader. Det blir noen varme dager også i #NordNorge, men ikke like sommerlig som det har vært de siste ukene.»

Når Finnmarken ringer Meteorologisk institutt, er det likevel en noe mer reservert beskrivelse av finværet som blir framlagt av vakthavende meteorolog i Nord-Norge, Martin Granerød:

– Nå er jo «fint» vær subjektivt, så tolv til tretter grader er kanskje fint og varmt for noen, sier Granerød, som forteller at det i hvert fall er disse temperaturene som vil gjelde for mesteparten av Finnmark, både når det gjelder det østlige og det vestlige området av landsdelen:

– Dette gjelder for det meste i kyststrøkene. De høyeste temperaturene vil man få ute på vidda de neste dagene, på en rundt 17–18 varmegrader.

- Veldig subjektivt

Vakthavende meteorolog forteller at det vil ligge et høytrykk over hele Skandinavia de kommende dagene, noe som er typisk for fint vær. Det vil tidvis gi noe solgløtt, men Finnmark ligger såpass langt nord at man vil få pålandsvind, og derfor må regne med noe mer skyer og regnbyger, i hvert fall enkelte steder.

– Noen steder vil nok skydekket sprekke opp og gi perioder med sol med jevne mellomrom, sier Granerød, som sier de fleste steder både øst og vest vil få et typisk skyet oppholdsvær:

– Det vil for det meste bli kjøligere enn det var i forrige uke. Da var det godt og vel tjuefem grader mange steder i Finnmark. Så det ordentlige finværet holder seg nok unna, men det er vel det jeg vil kalle for helt greie dager.

– Så det at sommervarmen fortsetter i Nord-Norge, stemmer ikke?

– He he. Nå er jo sånn igjen at varme defineres veldig subjektivt. Troms kan få litt lettere skydekke og temperaturer opp mot en atten grader. Men det stemmer nok ikke helt for Troms og Finnmark at det vil være det man kaller veldig sommervarme, men likevel relativt bra. Jeg har selv bodd på Vestlandet og det man definerte som pent vær der er ikke helt samme som pent vær østpå, for eksempel.

Disse blir varmest, og disse blir kaldest

  • Kautokeino: 17–18 grader
  • Karasjok: 17 – 18 grader
  • Alta: 15–16 grader
  • Kirkenes: 12–13 grader
  • Vadsø: 12 – 13 grader
  • Honningsvåg: 10 – 12 grader
  • Hammerfest: 10–12 grader
  • Berlevåg: 10–11 grader
  • Vardø: 9 – 10 grader

Bedre i vest enn i øst, men vanskelig å beregne helt nøyaktig

Vakthavende meteorolog sier det er vanskelig å beregne helt nøyaktig temperaturen på grunn av pålandsvinden, men at både øst og vest vil få kjøligere temperaturer er ikke til å komme unna.

At derimot Alta ser ut til å kunne stikke av med seieren hva gjelder høyest temperatur og sol er ikke umulig, hvis skydekket åpner seg, vel å merke. Hvis ikke troner Kautokeino og Karasjok øverst på lista over stedene med flest røde grader, mens Vardø ser ut til å bli kjøligst.

– Så å finne fram badetøyet her oppe gjelder kanskje ikke?

– Det kommer nok an på i hvilke temperaturer man liker å bade i. Man må gjerne bade, men det blir kanskje ikke så veldig lange bad. De aller fleste vil vel ha en rundt tjue grader i vannet hvis de skal bade og det kan jeg ikke se at noen steder i Finnmark kommer til å ha de temperaturene, annet enn kanskje mindre og ganske lokale vann.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken