Danske forskere har sjekket sammenhengen mellom snøsmeltingen på Grønland, der det ble satt varmerekord i april, og måten edderkopper formerer seg på.

I en studie nylig publisert i tidsskriftet «Proceedings of the Royal Society B», og gjengitt i blant annet The Independent, rapporterer forskerne om et unikt funn:

Ulveedderkopper har begynt å produsere ikke bare én, men to eggsekker.

Tilpasser seg

Dette er et fenomen som man fram til nå bare har observert i litt varmere breddegrader. Forskerne, som har fulgt edderkoppene tett helt siden 1996, mener dette er et tegn på at de åttebeinte klarer å tilpasse seg de nye, varmere arktiske forholdene.

– Dette er jo riktig gøy, utbryter zoolog Bøckman til Nettavisen.

Les også: Klimaet endrer seg. Det er løsningene vi må diskutere

– Når miljøet endrer seg så vil hvilke dyr som trives hvor også endre seg, sier han.

Zoologen forteller at man ser dette i Norge også, med skogen som kryper oppover fjellsiden – som gir mer plass til for eksempel rødrev.

– Det er ikke sånn at alt blir sjeldnere med temperaturendringer, det er også noen dyr og planter som vil bli vanligere, sier Bøckman.

Kan bety flere edderkopper

Han forteller at den danske edderkoppforskningen ikke er noe man har sett tidligere:

– Men det henger jo sammen med alt annet vi har sett – at de økologiske grensene flytter seg nordover når temperaturene øker.

Flere egg kan også bety flere edderkopper:

– Det kommer an på om det er nok mat til dem. Gjør varmen og fuktigere vær at det blir mer mugg og råte i jordbunnen? Sannsynligvis. I så fall blir det mer springhaler som lever av dette her, og da blir det også mer edderkopper som spiser springhaler, forklarer Bøckman.

– Stå på!

Man skal ikke langt sør for å oppleve en langt rikere insektfauna, ifølge Bøckman:

– Hvis du går og tar en spade jord i Tyskland, og sammenligner det med en spade jord i Finnmark, så ser du at det er mye mer liv i Tyskland, men dette vil flytte seg lengre nordover, sier zoologen.

Ifølge Artsdatabanken er ulveedderkoppene spredt over hele Norge, og svært dyktige jegere:

«De lager ikke fangstnett, men jakter aktivt på bakken. Ulveedderkopper er godt egnet til jakt ettersom de har godt syn og er kvikke i bevegelsene, i tillegg til at de er i stand til å hoppe ganske langt.»

Til de som ikke måtte være så begeistret for gladnyheten vedrørende vordende edderkoppmødre har Bøckman følgende beskjed:

– Edderkopper spiser for eksempel flått, så stå på, edderkoppene!