Kjære politikere i Porsanger, kan dere se på bestefars sak én gang til?

NAVNEFORSLAG: Reier Greiners vei, ble foreslått som veinavn i Porsanger. Slik ble det ikke, skriver Heidi Persdatter Greiner.

NAVNEFORSLAG: Reier Greiners vei, ble foreslått som veinavn i Porsanger. Slik ble det ikke, skriver Heidi Persdatter Greiner. Foto:

Av
DEL

MeningerDa Porsanger kommune i fjor ba om forslag på nye veinavn, ble vår bestefar Reier Greiner (1906–1988) foreslått. Han var troppsleder for Alta bataljonen i fjellene utenfor Narvik da de allierte ga Hitler sitt første nederlag. – Det var som å se en instruksjonsbok i infanteri, skrev Alta bataljons sjef, oberstløytnant Arne D. Dahl om bestefars innsats og innstilte han til tapperhetsmedalje.

Slik gikk det ikke. Historien om Alta bataljonen er kjent. En langtekkelig underkjenning av innsats og krigspensjon for dem som deltok. Sjøl gikk bestefar bort i 1988 og slapp å høre Eitinger-utvalgets konklusjon om at de var finnmarkinger og tålte såpass.

Porsanger kommune avslo navneforslaget på Reier Greiners vei, blant annet med begrunnelse om at Statens kartverk anbefalte forsiktighet med bruk av personnavn. Samtidig opplyser Finnmark Dagblad at kommunestyret nylig har brukt andre personnavn fra Porsanger til nye veinavn. Det synes vi er kjempebra! Da får vi fortalt Porsanger og Finnmark sin historie gjennom de som har levd før oss.

Derfor spør vi: Er det mulig å se på bestefars sak én gang til? Vi vet at det går an. Her jeg bor i Sørum fikk vi akkurat nytt navn på veien vår. Den ble bytta fra Hagavegen til Inger Guldbransens vei – nettopp for å hedre en motstandskvinne fra krigen. Hvis en kommune vil, får den til.

I dag har slaget utenfor Narvik en egen gjenklang i Europas krigshistorie. Narvik står på Den ukjente soldats grav i Warszawa, og både i Polen og Frankrike er gater og steder oppkalt etter byen. Historia lever.

Hvorfor kan ikke også vi fortelle historien gjennom en av våre? Kreftene bestefar slåss mot er på fremmarsj. Vi trenger historia vår!

Kjære politikere i Porsanger: Bestefar snakket helst ikke om krigen. Måtte han, fremhevet han troppens innsats. Det støtter vi han i. Og her kommer vår betingelse: Velger Porsanger kommune å snu, må dette også gjøres som en anerkjennelse av de andre soldatene i Alta bataljonen. Det var laginnsats med de allierte som ga frihet til det Norge vi alle er så glade i. Bestefar ville likt det sånn.

Ka du sier, ordfører Aina? Jeg vet du engasjerer deg for Porsangers historie og folk?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags