Gå til sidens hovedinnhold

Kjære politikera i Øst-Finnmark

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er dere virkelig så lettlurte at dere trur på eventyr og troll? Der kommer en med store ord og noen plansjer, som lover gull og grønne skoger i øde marker. Skyter ut store tall, og naive som mange er så tar de ordene for god fisk uten å verken se hva som befinner seg bak plansjene eller mannen med de store ordene.

Har noen av dere egentlig UNDERSØKT hva som er bak eventyrfortellingene? Virkelig lest og bladd, og åpnet øynene? Hvis noen av dere tar seg tida til det, så vil dere fort se at 150 folk etter to år er redusert til 1,5 årsverk, der de ansatte pendler til og fra kun for å kontrollere at alt durer og går. Dere vil og se at eventyrfortelleren kun forteller det, eventyr. Det er stort sett ikke gull og grønne skoger å oppdrive i arktisk ødemark. Det har flere kommuner lenger sør i landet bittert erfart. Gullet ble til gråstein, de fagre ordene ble tatt med vinden og eventyrfortelleren tok den fargerike kappen av og gikk. Flere steder lenger sør er ikke eventyrfortelleren velkommen lengre, de har gjennomskuet han. Da søker man mot nord der mange tydeligvis fremdeles tror på usynlige forgylte slott skjult bak blå fjell.

Det dere derimot vil se om dere ser bak fasaden er slitne reineiere som daglig kjemper for å få nok mat til reinen sin og der reinen tar andre veier enn før under flytting grunnet blafrende vinger 200 meter opp i lufta.

Dere vil se triste innbyggere som bor her oppe pga. før så uberørt natur, som nå vurderer flytte, stillhet og øde vidder finnes ikke lenger. Turister som før kom hit av samme grunn søker nå andre steder å besøke. Og er dere ekstra uheldige, så finner dere konkurser og ureversible ødeleggelser av områder der både natur og mangfold i dyrelivet er redusert. Da blir enden som i eventyret, snipp snapp snute der var eventyret ute. Hva da?

Sett dere litt inn i alle lovnadene, ja det kreves mye arbeid, mange dokumenter som må leses, men til slutt og sist er det verdt det, for vi lever ikke i en forgylt eventyrverden men i det virkelige liv. God lesing og søk kunnskapen! Den finner dere verken i eventyrene eller hos eventyrfortelleren.

Kommentarer til denne saken