– Vi sto utenfor Ritz engang under Kirkenesdagene ifjor, og jeg bemerket hvor stusselig det var blitt uten teltet der. Vi kom vel på ideen der og da, og like etterpå tok vi kontakt med Torild Sesseng på Ritz, som har hatt ansvaret for teltet tidligere. Hun var bare glad for å ha med seg flere på laget, forteller Are Skavhaug.

Les også: Minifestivalen får en kvart million for å trekke flere kunder til byen

Dannet gruppe

Det har snart gått ett år siden han og kameraten Odne Stunes sto på plassen der Ritz-teltet hadde pleid å stå under Kirkenesdagene i en årrekke. Nå har den spede ideen blitt en realitet, og teltet kommer tilbake under Kirkenesdagene i år.

Her finner du alt om Kirkenesdagene

Etter samtalen deres utenfor Ritz, tok det ikke lang tid før Skavhaug og Stunes fikk satt sammen en samarbeidgruppe som besto av flere lokalmusikere i Sør-Varanger. Sammen ville de utveksle ideer for det nye Ritz-teltet. Daglig leder for Kirkenes-baren Ritz, Torild Sesseng, sto i spissen for gruppa.

– Det er jo Torild som bestandig har tatt initiativ til teltet, og når hun bestemte seg for å slutte med det, har byen endt opp uten telt, ingen andre har ønsket å ta dette videre. Når vi pratet med henne, kunne hun tenke seg å ta opp tråden igjen, så lenge flere syntes at dette kunne være noe, sier Skavhaug.

Stunes beskriver teltet som veldig viktig for det lokale musikkmiljøet i Sør-Varanger.

– Teltet er en unik arena for nye musikktalenter, hvor forskjellige band har kunnet vise seg frem. Det er en av de få plassene vi har igjen hvor man får presentert både dybde og bredde i musikken i Sør-Varanger, sier han.

Les også: Gleder seg til søppeldugnad under festival: – Vi er klare for en innsats

Nede i to år

Historien til Ritz-teltet går langt tilbake i tid. I 20 år har teltet blitt satt opp under Kirkenesdagene som arrangeres i begynnelsen av august hvert år. For to år siden valgte Ritz-sjef, Torild Sesseng, å gi opp teltet.

– Jeg følte at det var lite oppslutning rundt det. Det var færre og færre som kom innom, og det var mye arbeid å drive teltet, jeg sto litt alene i det, sier Sesseng.

Hun er veldig glad for at teltet nå er tilbake, og i år lover hun en rendyrking av den lokale musikken i Sør-Varanger.

– Tidligere har vi også hatt artister utenfra på scenen, men i år så blir det kun lokale band i teltet. Dette er en viktig kulturbegivenhet for Sør-Varanger, spør du meg. Jeg gleder meg over at teltet er tilbake igjen i år, sier Sesseng.

Både Skavhaug og Stunes skal opptre i teltet under Kirkenesdagene. De forteller om betydningen teltet har hatt for rekrutteringen til det lokale musikkmiljøet.

– De fleste bandene i Sør- Varanger er på hobbynivå, og miljøet begynner å bli ganske voksent. Det er viktig å ha en arena for rekruttering av nye talenter, og det har Ritz vært god på i alle år, mener Stunes.

Også Skavhaug håper at Ritz-teltets gjenoppstandelse vil bringe med seg nye talenter.

– Håpet er jo å kunne trekke ut unge musikktalenter som kanskje enda sitter på gutterommet og spiller uten å ha en arena. Vi ønsker å trekke ut alt som kan krype og gå av musikere. Kanskje kan de unge musikerne danne et prosjekt sammen, eller kanskje får vi gamle band til å samles igjen, sier han.

Les også: Kirkenesdagene ble så vidt reddet unna avlysning i fjor, i år går de på med ny giv

– Det ble stille

Skavhaug påpeker at det for hans del har føltes tomt uten Ritz-teltet under Kirkenesdagene.

– Da teltet forsvant var det ingen andre scener som var særlig interessert i å arrangere noe lignende. Alle ville gjøre det samme som Ritz når teltet var oppe, men når det forsvant, så ble det stille på andre arenaer også, mener Skavhaug.

I år kommer altså teltet opp igjen, og blant bandene du kan få se der, er Litt av et band, som Stunes spiller i, Fem fulle menn, som Skavhaug er med i, Downbeat, Bad Influence og Small town.

– Publikum pleier å være et tverrsnitt av befolkningen i Sør-Varanger, det er folk i alle aldre. De fleste har enten en venn eller familie som de ønsker å se opptre i teltet, alle har noe de har lyst til å få med seg fra Ritz-teltet, sier Stunes.

Nå håper de to på at teltet vil trekke enda flere til Kirkenesdagene enn det det har vært de to foregående årene.

– Jeg kjenner til folk som har tilknytning til Kirkenes, som har droppet å komme til Kirkenesdagene de to siste årene, fordi teltet ikke har vært der, og det er trist, sier Stunes.

Musikerne er godt fornøyd med å ha det savnede teltet tilbake til Kirkenes.

– Det har vært en artig prossess å få teltet opp og stå igjen, og vi tror at det vil trekke flere folk til Kirkenesdagene, sier Skavhaug.