Gå til sidens hovedinnhold

– Det verste jeg så på denne profilen var en jente som hadde sex med en gutt

Profil på Snapchat deler drøye bilder av ungdommer:

Artikkelen er over 5 år gammel

iFinnmark er blitt kontaktet av en ung kvinne som er rystet over at det på sosiale medier deles uheldige bilder og sladder, og at det foregår kjøp og salg av alkohol og snus til mindreårige i Kirkenes.

– Man finner bilder av jenter ned i 12-årsalderen. Bilder av gutter og jenter uten klær og undertøysbilder. Og mange pinlige bilder av personer som ikke engang vet at bildene er blitt lagt ut der, forteller kvinnen til iFinnmark. 

– Folk sender inn bilder

Hun vil ikke stå fram ned navn, men forteller om hvordan det hele foregår på det sosiale mediet Snapchat. Noen har laget en profil med en tittel som omhandler Kirkenes og fyll.  Ifølge den unge voksne fungerer det slik at publikum sender inn bilder til denne profilen, biilder som i sin tur blir lagt ut på profilen og kan bli sett av alle med tilgang til Snapchat. 

– Grenser til pedofili

– Verste jeg har sett? Et bilde av en jente som hadde sex med en gutt med ryggen vendt mot kamera.

Det har vært tilfeller der jentene var identifiserbare på slike bilder med seksuelt innhold. Og det er ikke bare unge folk som følger med på disse profilene, ifølge iFinnmark-tipseren.

– Eldre mannfolk legger ut nakenbilder og kommenterer andre ungjenter, og skriver at jentene er så deilige og at de har lyst på dem. Menn opp i 30-40-årsalderen, etter det jeg kan se av bildene.

– Jeg synes det er grusomt, og synes enkelte av innleggene grenser mot pedofili. Det er mye på denne profilen som er i gråsonen i forhold lover og regler, sier hun.

– Og horribelt og direkte grusomt at sånt blir lagt ut og kan sees av alle.

LES OGSÅ MER: – Skjønner de ikke hva de påfører andre mennesker?

LES OGSÅ MER:

– Du kan aldri få advart nok om hvor dumt det er å dele bilder

- Kom til oss og anmeld det

Stassjonssjef Hans Møllebakken hos politiet i Kirkenes har tidligere ikke vært kjent med denne konkrete saken, og har heller ikke tidligere hatt noen anmeldelser knyttet til nettverket Snapchat.

–  Hvis innholdet i artikkelen er korrekt gjengitt, er det åpenbart at dette kan være straffbare forhold. Vi oppfordrer på det sterkeste personer som er berørt, eller kjenner noen som er det, til å kontakte oss og anmelde saken, sier Møllebakken.

Men distriktet har hatt lignende saker knyttet til andre sosiale medier og mobilbruk.

– Inntrykket vårt er at omfanget øker, sier han.

Etter at iFinnmark publiserte saken tirsdag kveld, virker kontoen å være tatt ned.

– Vil dere etterforske denne aktiviteten på eget initiativ?

– I første omgang oppfordrer vi folk som opplever dette som ubehagelig, til å anmelde saken selv, sier han.

Stasjonssjefen har ikke mye til overs for de som står bak, eller bidrar aktivt, til uthenging av andre.

– Har man mistet folkeskikken og hvor er de sosiale bremseklossene? Skjønner man ikke hva man påfører andre mennesker? spør han.

Sprer sladder

iFinnmark har gått gjennom noen av de omtrentlige 220 bildene som var tilgjengelige på Snapchat-profilen. Det diskuteres hvem som har hatt seg med hvem, og stilles spørsmål om hvem som har fått kjønnssykdom og spekuleres i hvem som i utgangspunktet var smittebærer.

 

Profilen har vært tilgjengelig en stund uten at hun kan stadfeste nøyaktig tidspunkt for når den ble opprettet.

– Det er nylig at denne profilen har begynt å ta av. Det er også en annen gruppe som er for hele Norge. Den er likedan som denne siden, sier iFinnmark-tipseren.

– Jeg har flere ganger hørt at folk har vært på nippet til å anmelde at bilder er blitt lagt ut der. Det er også familiebilder som er havnet ut dit, men ingen vet hvor de stammer fra.

– Og ingen vet hvem som eier denne siden. Min søster trøstet nylig en venninne i klassen som fant et bilde av seg der. Jeg tror ikke foreldrene vet hva som blir lagt ut der, sier hun.

Rektor advarer

Rektor Michael Berstad ved Kirkenes ungdomsskole var ikke kjent med Snapchat-profilen, men benytter anledningen til å advare ungdommen:

– Du kan aldri få advart nok om hvor dumt det er å dele bilder, og hvor ulovlig og skadelig det er å dele videre. Er det på nett, så får du ikke slettet det, da kan det stadig dukke opp igjen.

Skolen har tidligere vært borti noen andre saker:

– Det gjelder jo den samme problemstillingen uansett, nemlig personvern. Det er vanskelig nok å styre dette på den personlige biten, der  det ikke er snakk om ulovlige bilder. Det er vanskelig å lære folk opp, sier han.

Jobber med nettvett

Derfor jobber ungdomsskolen i Kirkenes kontinuerlig med nettvett blant elevene, foreldrene og lærerne.

– Dette er et tema vi har oppe årlig, og kanskje oftere. Vi henter inn eksterne ressurser på dette med nettvett, og vi holder på med ulike prosjekter. Et av dem er Ungdom mot vold, der vi snakker om vold, psykisk vold og trakassering, og har politiet innom, blant annet for å oppklare lover og regler om identitetslovgivning, sier han.

Han synes det er vanskelig å vite hva mer man kan gjøre.

– Men det er viktig å si til ungdommen at de må ta kontakt med voksne dersom de er utsatt for noe som dette. Det går an å hjelpe. Men det har vi sett i nasjonale saker også, at folk anmelder sånt som dette altfor sjelden. Folk synes det er flaut og fælt, men tør ikke gjøre noe med det. Vi må få fram at dette er noe det skal gjøres noe med, sier han.

Foreldreansvar

Også på Kirkenes barneskole er rektor Tove Korsnes opptatt av å formidle nettvett. Hun liker ikke det hun får høre om Snapchat-profilen i Kirkenes.

– Det høres helt forferdelig ut! Vi har aldri vært borti det du sier nå, men det har vært andre ting vi har hørt elevene snakke om, sier hun.

Hun mener også foreldrene må ta et ansvar når det er snakk om barn og ungdom.

– Jeg syns det er et foreldreansvar når det er barn i lavalder. Men vi gjør vårt beste for å forklare barna at det de legger ut, forblir på nettet. Det er alltid noen som kan finne fram til det, sier hun.

– En utfordring å holde tritt med utviklingen

Rektor ved Alta ungdomsskole, Magne Medlie, forteller at de har jobbet en del med problemstillinger omkring sosialemedier med sine elever.

Tidligere i høst ble det avdekket noe liknende av det som er avdekket i Kirkenes i Alta. Her var det barn ned i 13-årsalderen som ble omtalt på lukkede grupper på Instagram. Rektor ved Alta ungdomsskole, Magne Medlie, har kjørt egne opplegg med de ulike klassetrinnene på hans skole i samarbeid med politiet i år.

– Vi har hatt egne opplegg på skolen om det å bruke Facebook og andre sosiale medier. Blant annet for å skape gode holdninger. Dette er en utvikling vi som skole må ta høyde for, forteller Medlie.

– Men det er en utfordring å holde tritt med utviklingen, legger rektoren til.

– Bygger seg opp

Det er ikke uvanlig at slike saker som man ser nå i Kirkenes dukker opp, men det tar som regel litt tid før de kommer fram i det allmenne lyset.

– Det er også utfordrende med tilgangen. Ettersom man ikke har tilgang til de gruppene dette skjer. Her kan ting bygge seg opp i ro og mak før man får tips om hva som skjer, forteller ungdomsskolerektoren, som legger til at det er som regel tips som er med på å avdekke slike digitale rom, sier rektoren.

Medlie mener det er viktig å opplyse elevene om konsekvensene av det de gjør på nett.

– Vi oppfordrer elevene til å være våkne på det de legger ut. De bildene man legger ut på nett må man også tåle å se på forsiden av Finnmark Dagblad, tipser Magne Medlie.

Kommentarer til denne saken