Drapssiktet 59-åring har fortsatt ikke våknet opp – men kan flyttes tilbake fra Ullevål

Politiets kriminaltekniker Tor Morten Noste (i midten) bærer ut kroppen til kvinnen (37) som ble drept i Kronprinsens gate i Kirkenes natt til mandag.

Politiets kriminaltekniker Tor Morten Noste (i midten) bærer ut kroppen til kvinnen (37) som ble drept i Kronprinsens gate i Kirkenes natt til mandag. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Etter ei ukes etterforskning av dobbeltdrapet i Kirkenes har politiet ikke endret sine konklusjoner. Men de har fortsatt ikke fått snakket med den antatte gjerningsmannen.

DEL

59-åringen som er siktet for å ha drept sin kone og stesønn blir denne uka overført tilbake til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Det skjer etter flere dagers behandling for skuddskader på Ullevål sykehus i Oslo. Forsvarer Stein Rønning har foreløpig ikke fått snakket med sin klient. Det har heller ikke politiet.

LES OGSÅ: – Si meg, banker du kjærringa di?

– Det siste jeg fikk beskjed om mandag, var at han fortsatt ikke er kontaktbar, sier Rønning til iFinnmark.

Etterforskningsleder Torstein Pettersen opplyste tirsdag at status er den samme.

Fakta om dobbeltdrapet i Kirkenes

Songngam.jpg  

  • Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt i Kirkenes natt til mandag den 29. august 2016. Hun ble bekreftet omkommet på stedet, mens sønnen døde på Kirkenes sykehus.
  • Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han var lenge innlagt på sykehus med alvorlige skuddskader.
  • Mannen har erkjent å ha drept de to, for deretter å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Han erkjenner ikke straffeskyld ettersom han ikke husker drapsøyeblikket.
  • Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun flyttet til Norge i 2013.
  • Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.
  • Hun oppsøkte samme dag politiet for å spørre om et forvaltningsvedtak knyttet til sønnens oppholdstillatelse ved samlivsbrudd. Hun opplyste da at hun skulle flytte på krisesenter og at hun ble utsatt for psykisk vold fra ektemannen.
  • Politiet har i etterkant fått kritikk for å ikke ha forstått alvoret i saken og for ikke å ha benyttet et pålagt verktøy for risikovurdering i partnervoldssaker (SARA) for å vurdere hvor stor risikoen var for kvinnen i saken.
  • Spesialenheten har konkludert med at politiet ikke handlet straffbart ved å ikke opprette etterforskning.
  • Tiltalte har vært underlagt rettspsykiatrisk vurdering, og konklusjonen ble at han er tilregnelig og kan straffes.
  • Rettssaken startet 12. juni 2017.

Ingen overraskelser

I mellomtida går politiets etterforskning sin gang. Og det har ikke skjedd noe den siste uka som gjør at politiet endrer sin teori om at det var 59-åringen som sto bak drapene.

– Den tekniske delen av etterforskningen støtter foreløpig langt på vei bildet vi har fått gjennom avhør, sier Pettersen.

Begge de drepte er obdusert, og politiet har fått en del foreløpige svar. Den endelige obduksjonsrapporten vil ta noe tid.

LES OGSÅ: Må svare for manglende partnervold-reaksjon

– Hva håper dere å få svar på fra obduksjonene?

– Det er om de kan si noe sikkert om rekkefølgen ting har skjedd i leiligheten.

– Hvordan tror dere nå at hendelsen har forløpt?

– Det er litt tidlig å si foreløpig. Det er en del ting vi må få på plass før vi kan si noe om det, svarer Pettersen.

LES OGSÅ: Bistandsadvokat jobber for hjemsendelse av de døde til Thailand

Politiet har avhørt rundt 50 personer i saken; både naboer, familie, venner, kollegaer og andre som hadde en relasjon til de tre involverte.

Mye gjenstår

Den siktede mannen (59) brukte ei jakthagle til å skyte familien og så seg selv, mener politiet. Pettersen ønsker foreløpig ikke å si hvor mange skudd de mener ble avfyrt i leiligheten, eller hvor ofrene og den antatte gjerningsmannen ble funnet.

LES OGSÅ: Departementet: Politidistriktene skal følges tett i partnervoldssaker

– Hvor lang tid regner dere med å ha igjen av etterforskningen?

– Den er omfattende, så det vil nok gå langt utpå høsten før vi er ferdige, sier Pettersen.

Politiet har også andre avhør enn siktedes å foreta. I tillegg skal de blant annet analysere telefonlogger og andre elektroniske spor.

Mange hadde lagt ned blomster, lys og hilsener utenfor åstedet for dobbeltdrapet i Kirkenes. Bildet er tatt tirsdag 30. august

Mange hadde lagt ned blomster, lys og hilsener utenfor åstedet for dobbeltdrapet i Kirkenes. Bildet er tatt tirsdag 30. august Foto:

Artikkeltags