59-åring kan straffes som tilregnelig

Kirkenes skole flagget på halv stang morgenen etter at eleven Petchngam Songngam (12) og moren Pimisiri (37) ble drept.

Kirkenes skole flagget på halv stang morgenen etter at eleven Petchngam Songngam (12) og moren Pimisiri (37) ble drept. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mannen som skjøt og drepte kona og stesønnen i Kirkenes, kan straffes.

DEL

Politiet begjærte i fjor retten om å oppnevne psykiatrisk sakkyndige i drapssaken. De har observert og vurdert den drapssiktede 59-åringen over noe tid i vinter.

For en måned siden leverte de sin konklusjon, men verken politiet eller forsvareren har vært tilgjengelige for å kommentere konklusjonen. Fredag ble den siktede Kirkenes-mannen videre varetektsfengslet i åtte uker, og utfallet nevnes i kjennelsen.

LES OGSÅ: Drapsofferet ba om hjelp to ganger – Spesialenheten frifinner politiet

– Det er konkludert i rettspsykiatrisk erklæring av 7. februar 2017 med at siktede var tilregnelig, skriver retten.

I slutten av februar skulle han etter planen forklare seg muntlig til politiet for første gang. Han har bare gitt en kort skriftlig erkjennelse, og ikke forklart seg i detalj om drapsnatta.

Også gjennom vinteren har han vært gjennom omfattende behandling i både Tromsø og Oslo for sine selvpåførte skuddskader i ansiktet. Det planlagte muntlige avhøret ble imidlertid utsatt, opplyser forsvarer Stein Rønning. Hans klient sitter for tiden i varetekt i Vadsø.

LES OGSÅ: Drapssiktedes forsvarer: – Han tenker ikke lenger på selvmord 

Finnmark politidistrikt står klare til å sende saken over til statsadvokaten for påtaleavgjørelse så snart de har fått gjort det siste avhøret. Saken er forhåndsberammet i Øst-Finnmark tingrett med oppstart 12. juni.

Fakta om dobbeltdrapet i Kirkenes

Songngam.jpg  

  • Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt i Kirkenes natt til mandag den 29. august 2016. Hun ble bekreftet omkommet på stedet, mens sønnen døde på Kirkenes sykehus.
  • Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han var lenge innlagt på sykehus med alvorlige skuddskader.
  • Mannen har erkjent å ha drept de to, for deretter å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Han erkjenner ikke straffeskyld ettersom han ikke husker drapsøyeblikket.
  • Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun flyttet til Norge i 2013.
  • Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.
  • Hun oppsøkte samme dag politiet for å spørre om et forvaltningsvedtak knyttet til sønnens oppholdstillatelse ved samlivsbrudd. Hun opplyste da at hun skulle flytte på krisesenter og at hun ble utsatt for psykisk vold fra ektemannen.
  • Politiet har i etterkant fått kritikk for å ikke ha forstått alvoret i saken og for ikke å ha benyttet et pålagt verktøy for risikovurdering i partnervoldssaker (SARA) for å vurdere hvor stor risikoen var for kvinnen i saken.
  • Spesialenheten har konkludert med at politiet ikke handlet straffbart ved å ikke opprette etterforskning.
  • Tiltalte har vært underlagt rettspsykiatrisk vurdering, og konklusjonen ble at han er tilregnelig og kan straffes.
  • Rettssaken startet 12. juni 2017.

Artikkeltags