Blir berørt av å jobbe med barnedrapssak: – Det er tragisk når et barn blir drept

Jobber med dobbeltdrapet i Kirkenes: Politijurist Anja Mikkelsen Indbjør og vikarierende etterforskningsleder Kenneth Nilsen.

Jobber med dobbeltdrapet i Kirkenes: Politijurist Anja Mikkelsen Indbjør og vikarierende etterforskningsleder Kenneth Nilsen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Etterforskningsleder: - Vi er ikke ufølsomme, selv om vi jobber i politiet. Vi er ikke hogget ut av stein.

DEL

Den erfarne politimannen Kenneth Nilsen fra Alta er hentet inn som etterforskningsleder for dobbeltdrapet i Kirkenes. Han har jobbet med mange drapssaker i løpet av sin karriere i politiet.

LES OGSÅ: Petchngam (12) og Pimsiri Songngam (37) ble skutt og drept

– Tragisk når et barn blir drept

Men drapssaker blir aldri rutine.

Og på direkte spørsmål fra iFinnmark, legger han heller ikke skjul på at også politifolk blir berørt av at den ene drepte i Kirkenes er et barn, en 12 år gammel gutt.

– Berørt? Ja, det blir vi selvfølgelig. Det er tragisk når et barn blir drept. Og vi er ikke ufølsomme, selv om vi jobber i politiet. Vi er ikke hogget ut av stein, sier Nilsen ettertenksomt.

Han legger til at selv om det naturligvis er tungt for polititjenestemenn å jobbe med en barnedrapssak, så klarer man å forholde seg profesjonelt til jobben.

DREPT: Natt til mandag ble Pimsiri Songngam (37) og sønnen Petchngam Songngam (12) skutt og drept i sitt hjem. Pimsiris ektemann er siktet for drapene.

DREPT: Natt til mandag ble Pimsiri Songngam (37) og sønnen Petchngam Songngam (12) skutt og drept i sitt hjem. Pimsiris ektemann er siktet for drapene. Foto:

LES OGSÅ: Samler inn penger slik at de avdøde kan sendes hjem til Thailand

Snakker ut

Etter trafikkulykker og slikt hvor man opplever fæle ting, pleier det å være debrifing for ansatte i «blålysetatene».

– Hvordan er det med dere som jobber med drap, og på åsted der det har skjedd drap?

– Jo da, vi har interne ordninger på det også i slike saker, svarer Nilsen.

– Så det går bra. Det har heldigvis blitt mer vanlig, også i politiet, at man kan snakke om ting i jobben. Få ut ting som man går og tenker på. Så jeg føler den biten er godt ivaretatt, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Drapssiktet ektemann overført til sykehus i Oslo

Etterforskningsteamet

Nilsen sier at etterforskningsteamet hans er en lett blanding, både med kvinner og menn. Selv er hans jobb å koordinere etterforskningen, fordele oppgaver, og kvalitetssikre avhør og annen etterforskning som blir utført.

Teamet består av en politijurist og etterforskningsleder Nilsen på topp. På drapsstedet i leiligheten til den siktede 59-åringen jobber fire tekniske etterforskere. To av dem er fra Kripos, mens to er lokale krimtekniske etterforskere.

I den såkalte taktiske etterforskningen, er det politifolk fra Kirkenes som gjennomfører avhør. Nilsen sier at det er fem-seks tjenestemenn som til enhver tid som jobber med avhør nå i startfasen. Man forsøker å holde et høyt trykk på saken, og få gjort mye så tidlig som mulig.

LES OGSÅ: Den drepte thailandske kvinnen (37) var i kontakt med politiet forrige uke

30 avhør

Allerede er nærmere 30 vitner avhørt. Og flere skal det bli.

Nilsen sier at de går bredt ut i saken, og avhører alle navn de får på blokka som kan tilføre saken nye opplysninger. I første omgang er omgangskretsen til de involverte avhørt.

– Er slektninger til den siktede 59-åringen avhørt?

– Ja, de er blant dem det er naturlig at vi snakker med.

– Har dere avhørt barn?

– Foreløpig har vi ikke avhørt barn.

– Hvor lenge vil det bli gjennomført avhør?

– Det vil nok bli gjort avhør i flere uker fremover. Vi har en fase med fullt trøkk nå, og vi gir oss ikke før vi er fornøyd, og føler at vi kan levere fra oss et godt etterforskningsmateriale, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Venn av drept mor hevder 37-åringen ba om hjelp uten å ha blitt tatt på alvor av politiet

Ferdig på drapsstedet i dag

De fire krimteknikerne har jobbet på drapsstedet hele tirsdag, og Nilsen regner med at de vil avslutte sitt arbeid på åstedet onsdag ettermiddag.

ÅSTEDET: Politiets kriminaltekniker Tor Morten Noste (til høyre) er med på å bære ut kroppen til kvinnen (37) som ble drept i Kronprinsens gate i Kirkenes natt til mandag. Etterforskningelederen regner med at krimteknikerne er ferdig med sin etterforskning på drapsstedet onsdag ettermiddag.

ÅSTEDET: Politiets kriminaltekniker Tor Morten Noste (til høyre) er med på å bære ut kroppen til kvinnen (37) som ble drept i Kronprinsens gate i Kirkenes natt til mandag. Etterforskningelederen regner med at krimteknikerne er ferdig med sin etterforskning på drapsstedet onsdag ettermiddag. Foto:

– Hva består jobben deres i?

– De gjør kriminaltekniske undersøkelser. De søker etter, og sikrer spor, som har betydning for saken, forklarer Nilsen.

Ifølge NRK har politiet funnet en hagle i leiligheten som de mener er drapsvåpenet, og som kan tilhøre den siktede ektemannen. Politiet, ved påtaleleder Morten Daae, bekrefter at mannen har hatt bæretillatelse på et slikt våpen.

Etterforskningsleder Kenneth Nilsen ønsker ikke å kommentere dette.

LES OGSÅ: Avviser at Kirkenes-politiet er inhabil, men bytter etterforskningsleder for dobbeltdrapet

Vil ikke si hvor de ble funnet

Han vil heller ikke si noe om hvor i leiligheten – om det var på oppholdsrom, eller soverom – at den drepte kvinnen (37) og den skadde sønnen (12) ble funnet av politiet natt til mandag. Sønnen døde senere av skuddskadene samme natt.

– Det blir for detaljerte opplysninger å gå ut med så tidlig i etterforskningen. Det er detaljer som vi kan gå ut med senere, Et annen moment er at jeg ikke ønsker å gå ut med slike detaljer nå, er at den siktede ennå ikke er avhørt, sier Kenneth Nilsen.

Han sier at politiet har fått beskjed om at den siktede 59-åringen, som nå ligger med skuddskader på Ullevål sykehus i Oslo, fortsatt er bevisstløs.

– Når får dere avhørt ham?

– Det er vanskelig å si. Som sagt er han bevisstløs, og legene kan heller ikke si noe om når de tror han kan bli tilgjengelig for avhør, svarer Nilsen.

Mannens tilstand ble beskrevet av sykehuset i Tromsø som alvorlig, men stabil, like før han ble overført til Oslo. 

LES OGSÅ: Barna til drapssiktede ble varslet gjennom media: – De fikk sjokk (krever innlogging)

Vikar ut uka

Kenneth Nilsen skal i utgangspunktet bare jobbe med drapssaken ut denne uka. Så skal han hjem til Alta igjen.

– Jeg er vikar for etterforskningsleder Torstein Pettersen ved Kirkenespolitiet. Han er på jobb sørpå denne uka, så da steppet jeg inn. Jeg ser det har vært spekulasjoner om dette, men det er ingen dramatikk i dette. Han er tilbake på mandag. Vi jobber i samme politidistrikt, og da drar vi veksler på hverandre mellom øst og vest, avslutter Kenneth Nilsen.

Artikkeltags