– Dobbeltdrapssiktet er suicidal

Artikkelen er over 4 år gammel

Retten mener det er fare for at den dobbeltdrapssiktede kirkenesmannen vil unndra seg straffeforfølgelse ved å ta sitt eget liv.

DEL

- Retten finner at vilkårene for varetektsfengsling er til stede etter straffeprosessloven idet det er grunn til å frykte for at siktede vil unndra seg straffeforfølgelse ved å ta sitt eget liv, skriver dommeren i kjennelsen om fire ukers varetektsfengsling av den dobbeltdrapssiktede kirkenesmannen.

I bevisvurderingen viser retten til at siktede har forsøkt å ta sitt eget liv, etter å ha skutt sin kone og hennes sønn. Retten har lagt særlig vekt på siktedes egen erklæring om at han har forholdt seg som i siktelsen: At han skjøt kona og hennes sønn med hagle, og så forsøkte å ta sitt eget liv.

Retten viser også til at helsepersonell på sykehuset, ifølge aktor påtegning, skal ha opplyst at siktede fortsatt er suicidal.

Forsvarer Stein Rønning og politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør om fengsling av drapssiktet 59-åring fra Kirkenes.

Fakta om dobbeltdrapet i Kirkenes

Songngam.jpg  

  • Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt i Kirkenes natt til mandag den 29. august 2016. Hun ble bekreftet omkommet på stedet, mens sønnen døde på Kirkenes sykehus.
  • Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han var lenge innlagt på sykehus med alvorlige skuddskader.
  • Mannen har erkjent å ha drept de to, for deretter å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Han erkjenner ikke straffeskyld ettersom han ikke husker drapsøyeblikket.
  • Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun flyttet til Norge i 2013.
  • Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.
  • Hun oppsøkte samme dag politiet for å spørre om et forvaltningsvedtak knyttet til sønnens oppholdstillatelse ved samlivsbrudd. Hun opplyste da at hun skulle flytte på krisesenter og at hun ble utsatt for psykisk vold fra ektemannen.
  • Politiet har i etterkant fått kritikk for å ikke ha forstått alvoret i saken og for ikke å ha benyttet et pålagt verktøy for risikovurdering i partnervoldssaker (SARA) for å vurdere hvor stor risikoen var for kvinnen i saken.
  • Spesialenheten har konkludert med at politiet ikke handlet straffbart ved å ikke opprette etterforskning.
  • Tiltalte har vært underlagt rettspsykiatrisk vurdering, og konklusjonen ble at han er tilregnelig og kan straffes.
  • Rettssaken startet 12. juni 2017.

Artikkeltags