Siktet 59-åring har skriftlig erkjent dobbeltdrap: – Han er dypt ulykkelig, sier forsvareren

Forsvarer Stein Rønning og politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør om fengsling av drapssiktet 59-åring fra Kirkenes.

Artikkelen er over 4 år gammel

Mannen kan ikke snakke ennå, sier forsvarer Stein Rønning. 59-åringen ble varetektsfengslet i dag.

DEL

Den dobbeltdrapssiktede mannen erkjenner ifølge hans forsvarer å ha skutt sin kone og hennes sønn i Kirkenes.

Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn Petchngam Songngam (12) ble skutt og drept i sitt hjem natt til mandag 29. august.

– Han erkjenner å ha skutt de to og så seg selv, sier Stein Rønning, til iFinnmark.

Tingretten bestemte i dag at mannen skal varetektsfengsles i fire uker. Han har brev og besøkskontroll, samt forbud mot aviser og kringkasting, i to uker i først omgang.

– Han kan fortsatt ikke snakke, og har derfor kommunisert skriftlig med meg, sier Rønning.

Fakta om dobbeltdrapet i Kirkenes

Songngam.jpg  

  • Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt i Kirkenes natt til mandag den 29. august 2016. Hun ble bekreftet omkommet på stedet, mens sønnen døde på Kirkenes sykehus.
  • Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han var lenge innlagt på sykehus med alvorlige skuddskader.
  • Mannen har erkjent å ha drept de to, for deretter å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Han erkjenner ikke straffeskyld ettersom han ikke husker drapsøyeblikket.
  • Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun flyttet til Norge i 2013.
  • Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.
  • Hun oppsøkte samme dag politiet for å spørre om et forvaltningsvedtak knyttet til sønnens oppholdstillatelse ved samlivsbrudd. Hun opplyste da at hun skulle flytte på krisesenter og at hun ble utsatt for psykisk vold fra ektemannen.
  • Politiet har i etterkant fått kritikk for å ikke ha forstått alvoret i saken og for ikke å ha benyttet et pålagt verktøy for risikovurdering i partnervoldssaker (SARA) for å vurdere hvor stor risikoen var for kvinnen i saken.
  • Spesialenheten har konkludert med at politiet ikke handlet straffbart ved å ikke opprette etterforskning.
  • Tiltalte har vært underlagt rettspsykiatrisk vurdering, og konklusjonen ble at han er tilregnelig og kan straffes.
  • Rettssaken startet 12. juni 2017.

Skrev erkjennelse

Siktede har skrevet en redegjørelse til politiet som ble framlagt i retten i dag.

– Har han hatt noe dialog med familien?

– Det har vært skriftlig kontakt mellom ham og familien via meg. Det er sendt hilsninger begge veier, sier advokaten.

– Han er dypt ulykkelig for det som har skjedd, sier Rønning.

Politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør sier siktedes erkjennelse stemmer godt med øvrige beviser i saken. Politiet venter fortsatt på en del tekniske undersøkelser i saken, blant annet endelig obduksjonsrapport av de avdøde.

De kan foreløpig ikke si noe om hvor mange skudd som ble avfyrt, hvem som ble drept først, og hvor stort tidsrom handlingene pågikk.

Avhør neste uke

Forsvrsvarer Rønning sier 59-åringen er villig til å samarbeide med politiet så snart det lar seg gjøre. Siktede har foreløpig ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld.

Forsvarer og politi tar sikte på avhør av mannen i neste uke. Det skjer trolig skriftlig, siden det ikke er utsikt til at han gjenvinner taleevnen.

– Han var for svak til at det var forsvarlig å gå noe inn på selve hendelsen, hva som faktisk fant sted. Han har heller ikke gått noe inn på hva som har vært den utløstende årsaken til det som skjedde, sier Rønning.

GAVE: Thaimiljøet i Sør-Varanger tjente penger til inntekt for drapsofrenes etterlatte. Den drepte tolvåringens far Natee Inseen (til venstre) og Sharapri Songngam (moren til avdøde Pimsiri) ankom Kirkenes søndag, sammen med Pimisiris bror. Til høyre sitter Rattana J. Koberg og Ranjuan Khunrach fra Kirkenes. Foto:

GAVE: Thaimiljøet i Sør-Varanger tjente penger til inntekt for drapsofrenes etterlatte. Den drepte tolvåringens far Natee Inseen (til venstre) og Sharapri Songngam (moren til avdøde Pimsiri) ankom Kirkenes søndag, sammen med Pimisiris bror. Til høyre sitter Rattana J. Koberg og Ranjuan Khunrach fra Kirkenes. Foto: Foto:

– Var han beruset eller ruset under drapene?

– Det har ikke vært noe tema, sier Rønning.

Mannen vil være underlagt medisinsk behandling i overskuelig framtid.

– Han skal tilbake til Ullevål sykehus for en oppfølging av behandlingen har mottatt der. Det er vel to-tre uker fram i tid. Han er fortsatt svak. Så først når han har vært der, kan vi se konturene av resultatet av operasjonene, sier forsvareren.

Usikker på hukommelsen

– Er saken i det store og hele oppklart, eller har du forsatt noen ubesvarte spørsmål rundt hendelsen?

– Jeg venter fortsatt på rapport fra åstedsundersøkelsen som vil kunne si mer om hva som skjedde. Så er det også et spørsmål om min klients hukommelse tilbake til denne natta. Det er ting som vil komme på plass i forbindelse med avhøret.

Det oppnevnes rettspsykiatrisk sakkyndige i saken, men det er rutine i slike saker, sier Rønning.

– Her skal ikke jeg spekulere. Det jeg konstaterte, var at han var til stede og klar da vi møttes i går.

Mange hadde lagt ned blomster, lys og hilsener utenfor åstedet for dobbeltdrapet i Kirkenes. Bildet er tatt tirsdag 30. august

Mange hadde lagt ned blomster, lys og hilsener utenfor åstedet for dobbeltdrapet i Kirkenes. Bildet er tatt tirsdag 30. august Foto:

Artikkeltags