Nabo av tiltalte forklarte seg: – Jeg våkner av at jeg hører en damestemme som hyler

Lys og blomster foran huset der Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn (12) ble e natt til mandag. Ektemannen er siktet for drapene.

Lys og blomster foran huset der Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn (12) ble e natt til mandag. Ektemannen er siktet for drapene. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Mot slutten av andre dag i rettssaken i Øst-Finnmark tingrett, forklarte to naboer av tiltalte seg for retten.

DEL

Den første naboen som forklarte seg i retten, var vedkommende som varslet politiet om bråk natt til 29. august 2016.

Naboen forteller om en nøytral oppfatning av avdøde Pimsiri Songngam (37), hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam (12) og den tiltalte mannen. Petchngam skal personen ha hilst oftest på.

– Jeg pratet oftest med sønnen. På en sånn overfladisk måte som du prater med en 12-åring på, sier naboen.

Naboen forteller videre om liten respons ved forsøk på å hilse på tiltalte.

– Jeg gjorde meg tanker på om han var like mutt hjemme. Men det er bare et inntrykk. Petchngam virket veldig blid og smilte. Jeg tenkte aldri at han var en utrygg gutt, forteller naboen, som la merke til at Petchngam flyttet inn i lag med moren og stefaren.

– Han sprang i trappen og slamret med dørene. Sånn som unger skal være. Han virket trygg. Jeg tror ikke han hadde vært utadvendt om han ikke hadde det bra hjemme, sier naboen.

LES OGSÅ: Bekjent av tiltalte: Mener han var den siste som så Pimsiri og Petchang i live

Hørte to hyl

Naboen hadde vært på reise kvelden før drapet skjedde, søndag den 28. august i fjor, og kom hjem først på kvelden, og la seg rundt klokka 22:30.

– Hva våknet du av, spør aktor Torstien Lindquister.

– Jeg våkner av at jeg hører en damestemme som hyler.

Hun forteller at hylet blir avbrutt en liten stund før det fortsetter. Så hører hun et dunk.

– Hvor kom lyden fra?

– Jeg er usikker. Jeg skvatt. Det var veldig nært og hørtes veldig godt. Jeg trodde først det kom fra vinduet, men så skjønte jeg at det kom fra leiligheten.

Det hele gikk veldig fort, forklarte naboen.

– Da jeg ringte politiet trodde jeg bare jeg hadde drømt. Det var jo stille etterpå. Det gikk veldig fort.

Ifølge aktor står det i politiets logg at telefonen kom til politiet klokka 04:13.

– Det høres rimelig ut, jeg så aldri på klokka.

Naboen kan ikke huske å ha hørt flere skudd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arkiv: Kirkenes-drapene i tingretten mandag. Svein Rønning (t.h) er forsvarer for mannen, mens Torstein Lindquister er aktor i saken.

Arkiv: Kirkenes-drapene i tingretten mandag. Svein Rønning (t.h) er forsvarer for mannen, mens Torstein Lindquister er aktor i saken. Foto:

«BANG!»

Den andre naboen som forklarte seg for retten tirsdag, forklarte at avdøde Pimsiri hadde fortalt at hun var lei av at tiltalte drakk alkohol, men at det aldri var snakk om at tiltalte hadde vært slem eller brukt vold.

– Det var krangel om tallerkener som skulle pakkes ned, forklarer naboen til retten.

Også denne naboen våknet av lyder om natten, men er litt usikker på når, og anslår en gang mellom 03:00 og 04:00. Vedkommende mener også å ha hørt en sint mann snakke høyt.

– Jeg hørte lyden «BANG», og så hørte jeg to stemmer som skrek, sier naboen.

Tidligere på dagen forklarte Kripos seg for retten: Dette mener Kripos er drapsvåpenet

Deretter sto en politibetjent for tur: Ble kontaktet av den drepte kvinnen noen dager før drapet: – Tror ikke jeg ville håndtert saken annerledes i dag

Fakta om dobbeltdrapet i Kirkenes

Songngam.jpg  

  • Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt i Kirkenes natt til mandag den 29. august 2016. Hun ble bekreftet omkommet på stedet, mens sønnen døde på Kirkenes sykehus.
  • Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han var lenge innlagt på sykehus med alvorlige skuddskader.
  • Mannen har erkjent å ha drept de to, for deretter å ha forsøkt å ta sitt eget liv. Han erkjenner ikke straffeskyld ettersom han ikke husker drapsøyeblikket.
  • Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun flyttet til Norge i 2013.
  • Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.
  • Hun oppsøkte samme dag politiet for å spørre om et forvaltningsvedtak knyttet til sønnens oppholdstillatelse ved samlivsbrudd. Hun opplyste da at hun skulle flytte på krisesenter og at hun ble utsatt for psykisk vold fra ektemannen.
  • Politiet har i etterkant fått kritikk for å ikke ha forstått alvoret i saken og for ikke å ha benyttet et pålagt verktøy for risikovurdering i partnervoldssaker (SARA) for å vurdere hvor stor risikoen var for kvinnen i saken.
  • Spesialenheten har konkludert med at politiet ikke handlet straffbart ved å ikke opprette etterforskning.
  • Tiltalte har vært underlagt rettspsykiatrisk vurdering, og konklusjonen ble at han er tilregnelig og kan straffes.
  • Rettssaken startet 12. juni 2017.

Artikkeltags