Må svare for manglende partnervold-reaksjon

OPPOVER I SYSTEMET: 37 år gamle Pimsiri Songngam var i kontakt med politiet før hun og sønnen ble drept av ektemannen hennes. Justisministeren skal gjøre rede for hva han gjør for å forebygge flere slike hendelser.

OPPOVER I SYSTEMET: 37 år gamle Pimsiri Songngam var i kontakt med politiet før hun og sønnen ble drept av ektemannen hennes. Justisministeren skal gjøre rede for hva han gjør for å forebygge flere slike hendelser. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SV vil vite hvorfor alarmen ikke går hos politiet i saker om partnervold, og ber justisminister Anders Anundsen om en redegjørelse.

DEL

– Det ser jo ut som om politiet verken prioriterer slike saker eller har den kompetansen som kreves for å avverge partnerdrap i politidistriktene, sier SVs Karin Andersen etter dobbeltdrapet i Kirkenes.

37 år gamle Pimsiri Songngam oppsøkte fredag før helgen krisesenteret i  Sør-Varanger. Samme dag oppsøkte hun politiet for å spørre om  sønnens oppholdstillatelse ved en eventuell skilsmisse.

Alle landets politidistrikter er pålagt å bruke verktøyet SARA (Spousal Assault Assessment Guide) for bedre å kunne vurdere risikoen for partnervold og -drap. Dette verktøyet ble imidlertid ikke brukt av politiet i Kirkenes da Songngam kontaktet dem.

Politimesteren i Finnmark har besluttet å oversende politiets håndtering og kontakt med Songngam til Spesialenheten for politisaker.

– Varsellampene må blinke

Natt til mandag ble 37-åringen og hennes tolv år gamle sønn drept. Kvinnens 59 år gamle norske ektemann ligger alvorlig skuddskadd på sykehus og er siktet for drapene.

– Varsellampene må blinke og alarmen må gå i politiet når kvinner oppsøker dem i forbindelse med samlivsbrudd. Kvinner som bryter ut av forhold skal kunne gjøre det og samtidig være trygge. Spesielt i tilfeller når de har henvendt seg til politiet en eller flere ganger, sier Karin Andersen.

Hun sparker ballen over til justisminister Anders Anundsen:

– Vi vil derfor be om en redegjørelse fra statsråden om hva han nå gjør for å sørge for at politiet tar slike saker på alvor, prioriterer dem og bruker faglig kompetanse. Og de verktøyene de er pålagt å bruke, slik at flere slike saker kan avverges.

– Skal følges tett

Både politiet og hjelpeapparatet undervurderer systematisk hvor høy terskelen er for å søke hjelp i partnerdrapssaker, viser Norges første partnerdrapsstudie som ble publisert i fjor høst.

Justisdepartementet varslet i vinter at innsatsen mot vold i nære relasjoner skal trappes opp, og sier politidistriktene skal følges tett for å sørge for at alle tar SARA-verktøyet i bruk.

Artikkeltags