Departementet: Politidistriktene skal følges tett i partnervoldssaker

Lys og blomster foran huset der Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn (12) ble e natt til mandag. Ektemannen er siktet for drapene.

Lys og blomster foran huset der Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn (12) ble e natt til mandag. Ektemannen er siktet for drapene. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Et risikoverktøy mot partnervold som politiet er pålagt å bruke, ble ikke benyttet før dobbeltdrapet i Kirkenes. Justisdepartementet sier politidistriktene skal følges tett for å sørge for at alle tar verktøyet i bruk.

LES OGSÅ: Petchngam (12) og Pimsiri Songngam (37) ble skutt og drept

Alle landets politidistrikter er pålagt å bruke verktøyet SARA (Spousal Assault Assessment Guide) for bedre å kunne vurdere risikoen for partnervold og -drap. Dette verktøyet ble imidlertid ikke brukt av politiet i Kirkenes da Pimsiri Songngam (37) kontaktet politiet fredag i forrige uke. Songngam og hennes 12 år gamle sønn ble drept natt til mandag. Ektemannen (59) er siktet for drapene.

LES OGSÅ: Familien i Thailand er knust etter tragedien – jobber med å skaffe seg visum

LES OGSÅ: Samler inn penger slik at de avdøde kan sendes hjem til Thailand

Til spesialenheten

Påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt sier politiet oppfattet at kvinnen tok kontakt kun for å få informasjon om et forvaltningsvedtak om oppholdstillatelse for sønnen etter et samlivsbrudd, og at det var grunnen til at verktøyet ikke ble tatt i bruk.

Flere har uttalt seg kritisk om denne vurderingen, og mener politiet burde ha fanget opp at det var svært mange risikofaktorer til stede da kvinnen tok kontakt. Torsdag ba politimesteren i Finnmark Spesialenheten se på hvordan politiet håndterte kontakten med kvinnen.

LES OGSÅ: Hætta sender drapssaken til spesialenheten

LES OGSÅ: – Politiet må gripe akutt inn hver gang de mistenker familievold

– Ikke til å misforstå

Justisdepartementet varslet i vinter at innsatsen mot vold i nære relasjoner skal trappes opp. Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) sa til NTB i februar at departementet har «sendt kraftige signaler til politiet om at etaten må gjøre mer for å forebygge partnerdrap».

I en skriftlig kommentar til Kirkenes-drapene skriver statssekretær Ove Vanebo (Frp) onsdag at Politidirektoratet (POD) vil følge distriktene tett fremover for å sørge for at verktøyet blir brukt.

– Styringssignalene på dette området er ikke til å misforstå – dette verktøyet skal tas i bruk, skriver Vanebo.

– Særlig gjelder det de distriktene der dette ennå ikke fungerer optimalt, skriver Vanebo.

Han skriver at departementet har gitt klare signaler, både gjennom de årlige tildelingsbrevene til politiet, gjennom den løpende styringsdialogen og i budsjettprosessen, om at bekjempelse av vold i nære relasjoner skal prioriteres.

LES OGSÅ: Blir berørt av å jobbe med barnedrapssak: – Det er tragisk når et barn blir drept

LES OGSÅ: Kommuneoverlege: – Viktig at barna får snakket ut om tragedien

Fremdeles forskjeller

Lena Reif i POD skriver i en epost til NTB at det er krav at SARA-vurderingene skal gjennomføres i alle partnervoldssaker.

– Alle distrikter har nå tatt i bruk verktøyet, men det er fremdeles forskjeller internt i mange distrikter med hensyn til anvendelse av verktøyet. POD følger opp at SARA-verktøyet er implementert i alle distrikt, skriver hun.

– Forebygging skal være en av hovedprioriteringene i hvert politidistrikt. I forbindelse med ny politidistriktsstruktur skal det også etableres en sentral funksjonell enhet som skal ha ansvar for forebygging i hvert distrikt. En av mange forebyggingsfunksjoner er SARA-koordinator, skriver Reif videre.

Dobbeltdrapene i Kirkenes

Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble skutt og drept i Kirkenes natt til mandag.

Songngams 59 år gamle norske ektemann er siktet for drapene. Han ligger på Ullevål sykehus i Oslo med alvorlige skuddskader. Politiet tror han forsøkte å begå selvmord etter å ha drept kona og stesønnen.

Ifølge NRK har politiet funnet en hagle i leiligheten som de mener er drapsvåpenet, og som kan tilhøre den siktede ektemannen.

Kvinnen var norsk statsborger med thailandsk opprinnelse. Hun kom til Norge for tre år siden.

Fredag før drapet oppsøkte hun krisesenteret i kommunen fordi hun ønsket å forlate mannen. Hun skulle flytte på krisesenteret den påfølgende tirsdagen.

Hun oppsøkte samme dag politiet for å spørre om et forvaltningsvedtak knyttet til sønnens oppholdstillatelse ved samlivsbrudd. Hun opplyste da at hun skulle flytte på krisesenter.

Politiet har i etterkant fått kritikk for å ikke ha forstått alvoret i saken og for ikke å ha benyttet et pålagt verktøy for risikovurdering i partnervoldssaker (SARA) for å vurdere hvor stor risikoen var for kvinnen i saken.

Artikkeltags